Kudykam v dokumentu České televize

Typ článku: Media, rádio a TV

Datum vložení: 11. 09. 2009

Česká televize v sobotu 12. září v 17.55 hodin na svém druhém programu premiérově uvede první z šesti dílů cyklu dokumentů Jana Mudry Kudykam. Dva tisíce veršů Michala Horáčka, hudba Petra Hapky, mimořádné osobnosti léta vybírané mezi pěveckými a hereckými talenty v Čechách, na Moravě i na Slovensku, a také atraktivní pohledy do zákulisí a atmosféry příprav lyrikálu Kudykam jsou v každém díle podřízeny pohledu jednoho ze šesti hlavních tvůrců. ČT je bude vysílat vždy v sobotu, kolem 18. hodiny


V prvním díle, přirozeném prologu celého cyklu, autor libreta, textů písní a producent Michal Horáček přibližuje myšlenkový zrod Kudykama i důvody vzniku historicky originální formy lyrikálu. Pozornost kamery se soustředí na klíčovou postavu Kudykama, nastudovanou ve třech specifických a vždy skvělých alternacích (Karel Dobrý, Vojtěch Dyk, Csongor Kassai). V podtextu se pozvolna rodí finální podoba Kudykamovy vrcholné písně „Tante cose da veder“.
Průvodci dalšími díly budou skladatel Petr Hapka, autor instrumentace a hudebního nastudování Ondřej Brzobohatý, režisér Dodo Gombár, choreograf Pavel Strouhal a scénografka a kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší.
\"Kudykam
\"Kudykam
Režisér a kameraman Jan Mudra od října 2008 natočil téměř 100 hodin záznamu. „Určující je fakt, že jde o sběrný materiál, který vznikal na nejrůznějších místech: v nahrávacích studiích LineArt a FYSIO, při castinzích v klubu Boccaccio, ve zkušebnách a baletních sálech Státní opery Praha, na veletrhu Svět knihy.... a hlavně na obvykle nepřístupných, intimních pracovištích jednotlivých tvůrců. A natáčení dosud neskončilo. Pro mě osobně byl nejsilnější okamžik, kdy po tolika měsících práce v mnoha rozlišných prostředích vstoupili všichni účinkující na jeviště Státní opery nalíčení a v kostýmech, rozsvítila se světla, viděli jsme kulisy i 3D animaci, sešel se orchestr a Kudykam poprvé ožil...,“ vzpomíná Jan Mudra.
Michal Horáček si na Mudrovi cení především schopnosti splynout s prostorem, stát se neviditelným a tak své kameře umožnit, aby vstoupila do nitra tvůrčího procesu a zaznamenala hlavně to prchavé a neopakovatelné. Dokumenty mapující zrod lyrikálu Kudykam proto netrpí popisností, která nejednou zatěžuje podobně tematicky zaměřené projekty. Naopak, prostupuje jimi poetika, napětí a především tvůrčí vášeň - právě to, co je charakteristické pro celou tvorbu Michala Horáčka a Petra Hapky, která trvá už čtvrt století a v Kudykamu vrcholí. „Prostřednictvím těch dokumentů jsme chtěli ukázat nikoli hotový výtvor, ale proces tvoření. Se všemi jeho zmatky, otázkami, omyly, se vší jeho vzrušující nejistotou. Je to riskantní, protože každý z nás se tu obnažuje jako člověk tápající a chybující… a to se obvykle neukazuje. Ale právě proto si Mudrova dokumentu – jemuž prospěla i citlivá televizní dramaturgie - tolik cením. Pohled na vlastní chyby mi dává pokoru, zatímco svědectví o zrození toho, co se později ukázalo jako přínosné, mě pobízí k tomu, abych pracoval dál. Kdyby ten dokument nevznikl, navždy by zmizelo něco nejen křehkého, ale i zvláštním způsobem cenného,“ vysvětluje Michal Horáček, proč jsou dokumenty uváděny před samotnou premiérou, ve chvíli, kdy proces hledání ještě není definitivně završen.
\"Kudykam
   

Michal Horáček a Petr Hapka si Kudykamem plní životní tvůrčí sen, za svůj nejnáročnější a současně nejatraktivnější úkol jej však považují jak ostatní tvůrci, tak desítky herců, zpěváků a tanečníků, kteří nový žánr lyrikálu spoluvytvářejí. A diváci České televize mohou do tohoto dramatického příběhu nahlédnout z blízkosti, která je nevídaná.
Termíny uvedení 1. dílu dokumentu Kudykam:
12. 9., ČT2, 17.55 hod. – premiéra
16. 9., ČT2, 9.35 hod. – 1. repríza
17. 9., ČT2, 3.20 hod. – 2. repríza
 
Kontakty
Zájemci o představení Kudykam si mohou vstupenky zajistit v pokladně Státní opery Praha nebo v síti Bohemia Ticket. Následně také v pokladnách Divadla Broadway a Divadla Hybernia, v sítích Ticketportal, Ticketstream, Ticketpro, Ticket Art a Sazka.
KUDYKAM, s.r.o.
E-mail: info@kudykam.net
Internet: www.kudykam.net
Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
 


Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.