Historická práce

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 11. 09. 2009

Vzhledem k historii Galerie Václava Špály i jejím proklamacím ctít nejlepší tradice výstavnictví 60. let minulého století tak, jak je zastoupeno teoretikem a kurátorem Jindřichem Chalupeckým (loňského laureáta ceny založené jeho jménem představí tato galerie v následující výstavě), se kurátorky rozhodly umělcům nabídnout určité, jim blízké (kurátorkám i autorům) teze, na jejichž základě vznikl projekt Historická práce. Každý z umělců k tématům přistupoval jinak. V jejich možnostech bylo spolupracovat s dalšími přizvanými autory, ať už se současníky, nebo nežijícími kolegy. Z historie se cituje, krade, historie se dá měnit nebo znovuvytvářet, dějiny umění nabízejí apropriaci, sebeironii i totální popření.


 Historická práce


 
Vystavující umělci: Vilém Kabzan, Jiří Kovanda, Marek Meduna, Michal Pěchouček, Pavel Sterec, Jiří Thýn, Tomáš Vaněk
Kurátorky: Edith Jeřábková a Lenka Lindaurová
Datum zahájení: 9. 9. 2009, 18 hodin
Doba trvání výstavy: 10. 9. – 18. 10. 2009
 
 
Teze, s nimiž umělci pracovali:
Umění začalo být optimistické. Umělci nejsou konstruktéři, ale hybatelé. Umění je jediná skutečná skutečnost. Umělec je účastník i divák. Autor může použít umění, vytvářet blasfemie. Umělec věří v mýty historie umění. Umělec tvoří minulost. Umělec s jiným umělcem soutěží o budoucí minulost. Umělec má používat historii/umění; jsou jeho majetkem, má s nimi zacházet nepietně, není svázán vědeckou doktrínou. Umělec minulost analyzuje a pak skládá podle jiných pravidel než historik a teoretik. S historií se potkává paralelně nebo se s ní prolíná. Kurátor poskytuje umělci možnost s historií/uměním zacházet, poskytuje mu prostor a materiál ke stavbě. Umělec je částečně kurátor a sběratel. Umělec si vymýšlí, nechce minulost pouze zrekonstruovat a znovuprožít, chce ji nastavit a prodloužit. Umělec není patriot, ale ani ignorant. Umělec má rád svou minulost. Umělec nemá rád svou minulost. Umělec miluje umění. Umění se dělá vědomě (ne podvědomě).
 
 
Zúčastnění umělci a jejich hosté:
Vilém Kabzan (Antonín Hudeček, Josef Šíma, René Magritte, Vincent van Gogh, František Kupka, Antonín Chitussi ad.)
Jiří Kovanda (Vítězslav Eibl, Miroslav Hošek, Jan Kodet, Svatopluk Machar, Věra Merhautová, František Radvan, Eva Spingerová, Rudolf Svoboda, Miloš Zet)
Marek Meduna (Ondřej Brody, Joseph Kosuth, Jindřich Chalupecký)
Michal Pěchouček (Ladislav Babuščák, Jana Železníková, Jan Zrzavý)
Pavel Sterec (Mikoláš Aleš, Václav Hanka, Josef Linda, Václav Špála)
Jiří Thýn (Jan Trampota, František Tichý, Toyen, Zbyšek Sion, Augustin Niedmann, Vilém Nowak, Vratislav Nechleba ad.)
Tomáš Vaněk (Vladimír Burda)
 
 
Galerie Václava Špály, Národní 30, 110 00 Praha 1
Otvírací doba: út–ne 12–20 hodin, čt 12–22 hodin

 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.