Othello - Příběh lásky, intrik a žárlivosti

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 22. 03. 2010

Zbrusu nový celovečerní dějový balet Othello vytvořil speciálně pro baletní soubor Národního divadla originální choreograf a režisér Youri Vàmos. Česká premiéra díla vytvořeného na hudbu Leoše Janáčka se koná v historické budově 1. a 2. dubna 2010. Další představení se uskuteční 8. a 9. dubna a 6. června 2010.


 


Publikum Národního divadla již ocenilo Vàmosovy populární inscenace převzaté z Německa: Louskáčka – Vánoční příběh a Romeo a Julie. Nyní se diváci mohou těšit na zcela nový, dosud nikde neviděný taneční titul, inspirovaný známou Shakespearovou tragédii.
Petr Zuska, umělecký šéf baletu ND, vyzval „posledního vypravěče baletu“, jak bývá choreograf maďarského původu nazýván, k tvorbě přímo šité tanečníkům pražského ND na míru. „Vím, že asi devadesát procent hudby se opírá o Janáčkova Tarase Bulbu,“ prozradil Petr Zuska. „Připadá mi, že je tu zajímavý kontext: jsme v Čechách, v Praze, Othello napsaný Angličanem bude choreografován Maďarem působícím v Německu – k tomu na hudbu Moravana a ještě na ruské hudební téma!“ A připomněl: „Navazujeme tím na tradici shakespearovských děl v našem repertoáru, na Zkrocení zlé ženy a Romeo a Julie.“


Mezinárodní kariéra Youri Vàmose jako sólisty a choreografa odstartovala v mnichovském operním domě. Poté už známý tvůrce šéfoval 13 let baletu v Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu. Jeho 16 dosavadních velkých dějových baletů dokáže vždy naplnit hlediště, ať jde o modernizace klasiky (Labutí jezero, Spící krasavice – poslední dcera cara, Giselle, Coppélie z Montmartru...), či adaptace románů a dramat (Julien Sorel, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské...).


Stejně důležité jako děj jsou pro Vàmose emocionální situace, city jednajících postav: „Neboť právě tam, kde řeč dál nemůže, nastupuje tanec jako ideální vyjadřovací prostředek,“ podotýká Vàmos. Přestože vychází z klasických baletů, je přesvědčen, že „dnes je téměř nemožné baletní řečí vyprávět příběhy realisticky,“ a požaduje od tanečníků, aby se vžili do duševních stavů postav – každá pirueta, každý skok má vycházet zevnitř.


Pro Čechy je zajímavé, že představa inscenace Othella odpovídá jeho vnímání Janáčkových děl: „Hudba k baletu je složena z různých  Janáčkových skladeb, z nichž mi právě symfonická suita Taras Bulba dala ten rozhodující impuls,“ prozradil tvůrce. „Tato suita není svým častým střídáním krátkých a rychlých nálad zrovna běžná pro předlohu k baletu. Avšak právě to potřebuji pro Othellovu citovou rozkolísanost mezi žárlivostí a výbušnými projevy lásky. Janáčkova hudba je expresívní, plná pohybu, s celou paletou nálad a přesto jasná...“
Od vybraných tanečníků Vàmos vyžaduje i herecký kumšt - silný, dramatický výraz, „neboť se jedná o postavy z masa a krve, s nohama v bahně, hlavou v oblacích a mečem v ruce.“ Takový bude muset být v roli Othella (řazeno abecedně) Jiří Kodym, Richard Kročil či Michal Štípa, jako Jago Jonáš Dolník, Viktor Konvalinka, Tomáš Rychetský a v úloze Roderiga Alexandre Katsapov, Oleksandr Kysil, Petr Strnad. Mladistvá naivita a něha zase patří k vlastnostem Desdemony, kterou představují Klára Kutilová, Nikola Márová, Zuzana Susová.


Scénu a kostýmy navrhl Pet Halmen, světelný design Klaus Gärditz. Hraje orchestr ND pod taktovkou Davida Švece nebo Marko Ivanoviće.

Fotografie v tiskové zprávě: Diana Zehetner

 

Kontakty

Národní divadlo – balet:
Helena Bartlová, P.R. baletu, 224 902 527, h.bartlova@narodni-divadlo.cz

Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.