Marhoulovo drama Tobruk mezi doporučenými filmy na evropského Oscara

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 11. 09. 2009

Válečné drama Václava Marhoula Tobruk doporučila Evropská filmová akademie do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen 2009.


Marhoulovo drama Tobruk mezi doporučenými filmy na evropského Oscara
 

Tato prestižní ocenění jsou považována za evropskou obdobu Oscara.
Film je nyní uveden v úzké selekci 48 snímků z 25 zemí, z nichž mnohé jsou dílem slavných a renomovaných režisérů. Konkurenci Tobruku tvoří například Boylův Milionář z chatrče, Rozervaná objetí od Pedro Almodóvara, Antikrist Larse von Triera či vítěz festivalu v Cannes Bílá stuha od Michaela Hanekeho. Český film z druhé světové války má ve svém sousedství i práce takových režisérů, jako jsou například Andrzej Wajda nebo Stephen Daldry.


„Mám obrovskou radost,“ doznal scenárista a režisér Marhoul, za nímž dobrá zpráva o doporučení Evropskou akademií došla až do lesů v okolí Prostějova. „Dozvěděl jsem se to z hlasové schránky mobilu od jedné filmové kritičky,“ dodal.


Do užšího výběru doporučených snímků přidala nezávislá komise odborníků 28 filmů k původním dvaceti, nominovaným filmovými akademiemi jednotlivých členských zemí EFA. V následujících týdnech bude 2000 členů Evropské filmové akademie hlasovat o nominacích v jednotlivých kategoriích. Nominace budou zveřejněny na filmovém festivalu ve španělské Seville 7. listopadu.


Mezi členy EFA za Českou republiku, kteří se účastní konečného hlasování v rámci Evropy, jsou například Jaroslav Bouček, Aleš Danielis, Juraj Herz, Juraj Jakubisko, Miroslav Janek, Petr Koliha, Ivo Mathé, Jiří Menzel, Filip Renč, Vladimír Smutný, Pavel Strnad, Jiří Svoboda, Petr Vachler, Eva Zaoralová a Petr Zelenka. Čestným členem je Miloš Forman.


Slavnostní vyhlášení vítězů 22. ročníku proběhne 12. prosince 2009 v německém Bochumu.
Marhoulův snímek odehrávající se v roce 1941 v severoafrické poušti zaslalo na evropské klání jako reprezentanta českého filmu prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA). Vybralo ho z pětadvaceti snímků, které měly premiéru po 1. červenci 2008. Film inspirovala kniha Stephana Cranea Rudý odznak odvahy a také skutečné osudy dobrovolníků československého praporu bránícího za 2. světové války na straně spojenců strategický libyjský přístav Tobruk obležený Němci a Italy. Dílo, ozdobené 9 nominacemi na České lvy a třemi Českými lvy a na karlovarském festivalu představené v exkluzivní digitální verzi, se stalo zároveň poctou pro československé válečné veterány.

Kontakt
Oficiální stránky filmu:www.tobruk.cz

Silver Screen
Palác Lucerna, Vodičkova 36, 110 00, Praha 1
tel: + 420 296 236 491
e-mail: silverscreen@oasanet.cz

Mediální servis
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.