23. ročník festivalu českých filmů Finále

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 04. 04. 2010

Od neděle 4. dubna si diváci 23. ročníku Finále mohou začít rezervovat vstupenky na festivalové projekce prostřednictvím internetových stránek www.filmfestfinale.cz. Rezervované vstupenky si zájemci budou moci vyzvedávat v pokladnách umístěných v Měšťanské besedě ihned po provedení rezervace.


Od neděle 11. dubna pak začíná přímý prodej na pokladnách. Ceny vstupenek jsou:
60 Kč a 80 Kč
50 Kč – zlevněná cena vstupenky (bez akreditace) pro seniory, studenty a členy filmových klubů
40 Kč - zlevněná cena vstupenky (bez akreditace) pro ZTP a ZTP/P
Vozíčkáři s doprovodem mají v rámci projektu Otevřené kino vstup zdarma, je však třeba zajistit si místo předem. Podrobné instrukce jsou umístěny na www.filmfestfinale.cz v sekci „Otevřené kino“.
Výraznou slevu přinese filmovým fanoušků zakoupení celotýdenních festivalových akreditací (930 Kč, 530 pro studenty a členy filmových klubů), jejichž majitelé mají nárok na 5 vstupenek denně. Také akreditace je možné rezervovat prostřednictvím internetových stránek už od 4. dubna.

 

Předsedkyní hlavní poroty bude loňská vítězka režisérka Maria Procházková
Mezinárodní porotě celovečerních filmů, která udělí Zlatého ledňáčka, bude předsedat Maria Procházková, režisérka loňského vítězného filmu Finále „Kdopak by se vlka bál“. Spolu s ní v porotě usednou distributor Sasha Wieser (Rakousko), režisér a pedagog Csaba Bollók (Maďarsko), pedagog, scenárista, režisér a prorektor rumunské filmové školy Doru Nitescu (Rumunsko) a Alissa Simon(USA), která sestavuje program Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs.


V čele mezinárodní poroty dokumentárních filmů usedne známý český filmař - režisér, kameraman, střihač a pedagog FAMU Miroslav Janek. Také on je držitelem Zlatého ledňáčka z roku 2008 za dokument „Občan Havel“. Pod filmem je podepsán spolu s režisérem Pavlem Kouteckým, po jehož smrti se ujal dokončení. Dalšími členy poroty jsou režisérka Zuzana Piussi, reprezentující mladou slovenskou dokumentární tvorbu, a režisérka a pedagožka FAMU Ivana Milošević.

 

Finále se představí také v Praze
Stejně jako v předchozích letech zhlédnou výběr z programu Finále také diváci v Praze. Tentokrát to bude v kině Atlas, které od neděle 18. dubna do neděle 25. dubna představí výběr soutěžních i nesoutěžních filmů, archivních sekci a také jeden snímek spjatý s českým undergroundem. Projekce začínají vždy ve 20:00 a na závěr, v neděli 25. dubna, se diváci mohou těšit na vítězný film 23. ročníku festivalu Finále.

 

Změny programu
Z organizačních důvodů byly uvedeném festivalovém programu uskutečněny následující změny:
V pondělí 19. 4. došlo k výměně projekcí filmů Don Gio a Pevnost. V 17:00 bude uveden film Don Gio, ne Pevnost, jak bylo původně oznámeno. Snímek Pevnost uvidí návštěvníci festivalu od 21:00. Místem obou projekcí zůstává kinosál Měšťanské besedy.
Začátek projekce dokumentů Drahomíry Vihanové v sále Jonáš v pátek 23. 4. byl posunut o hodinu dříve - ze 17:00 na 16:00.

 

 

Festival Finále podporuje Plzeň v kandidatuře na Evropské hlavní město kultury 2015.

Podrobné informace o Finále získáte na adrese www.filmfestfinale.cz
Heslo pro vstup pro novináře: 22festival

Kontakty:
Finále, Dominikánská 3, 301 00 Plzeň; tel. 378 035 400
www.filmfestfinale.cz

Tiskový servis Plzeň: Daniela Vítová, mobil: +420 603736159, e-mail: d.vitova@volny.cz
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.