65. MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL PRAŽSKÉ JARO

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 27. 04. 2010

Pražské jaro oznamuje, že kvůli nešťastné zlomenině ruky se neuskuteční festivalový klavírní recitál k životnímu jubileu prof. Ivana Moravce ve čtvrtek 27. května v Rudolfinu. Místo něho vystoupí v témže večeru vynikající rakouský klavírní virtuos Oleg Maisenberg, kterého českému publiku představil shodou okolností právě na festivalu Pražské jaro v roce 1974 houslista Gidon Kremer. V programu tohoto koncertu zazní v Maisenbergově přednesu virtuózní skladby obou letošních jubilantů Fryderyka Chopina a Roberta Schumanna.


Letos pětašedesátiletý umělec pochází z legendární líhně talentů z ukrajinské Oděsy a hudební vzdělání završil na proslulém Institutu Gněssiných v Moskvě. Ve dvaadvaceti letech získal 2. cenu v Mezinárodní klavírní soutěži Franze Schuberta ve Vídni, kde ještě ve stejném roce zvítězil v interpretační soutěži hudby 20. století. Vedle dlouhodobé spolupráce s Gidonem Kremerem, pokračující v neztenčené míře až do současnosti, byl do roku 1980 sólistou Moskevské filharmonie. V roce 1981 Oleg Maisenberg emigroval do Vídně a nastoupil impozantní mezinárodní kariéru s Vídeňskými symfoniky, Berlínskými a Izraelskými filharmoniky, Londýnským symfonickým orchestrem a Filadelfským orchestrem v USA.
České publikum se s Olegem Maisenbergem kromě účinkování na Pražském jaru v roce 1996 průběžně setkávalo např. na festivalech Musica Iudaica, Struny podzimu i při samostatných recitálech v rámci řady Světová klavírní tvorba Koncertního jednatelství FOK.

 

Vstupenky na koncert 27. května v Rudolfinu zůstávají v platnosti. Případné další dotazy zodpoví sekretariát Pražského jara na telefonním čísle 257 310 414 nebo na emailové adrese vstupenky@festival.cz .


Sekretariát Pražského jara
Dr. Alena Svobodová
tisková mluvčí & Public Relations
Hellichova 18
118 00 Praha 1
tel. 257320468
fax 257313725
e-mail svobodova@festival.cz



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.