Putování přes Pálavské vrchy

Typ článku: Cestování a památky

Datum vložení: 13. 09. 2009

Tip na výlet. Pálava leží uprostřed prastaré kulturní krajiny jižní Moravy a jistě stojí za návštěvu.


Na jižní Moravě je spousta krásných míst a jedním z nich je i Pálava. Bez Pálavy by Morava nebyla Moravou. Pálava, která je z a dobrého počasí vidět z širokého okolí a jeji silueta vás doprovodí při cestě do vídně. Pálava se nachází v severozápadním výběžku Panonské nížiny v nejteplejší a téměř nejsušší oblasti České republiky. Proto se zde výborně daří révě vinné a je možné zde najít rostliny, které jinde na našem území nerostou.
Trasa vede přes celý hřeben a jedná se o náročnější trasu.
Naše cesta začíná v Mikulově.

\"\"Mikulov je město vína a je na to náležitě pyšné. Tradičně se zde pořádají\"\" slavnosti vína a celá oblast je protkána vinařskými stezkami se zastávkami v místních vinařských sklípcích. Městu vévodí zámek vypínající se na skále nad městem, za návštěvu jistě stojí historické náměstí, Dietrichsteinská hrobka, Kozí Hrádek,  židovské památky a další.

 

\"\"

Na východě se nachází poutní místo Svatý kopeče a ze severu se tyčí vrch Turold, který je již výběžkem Pálavy.  
My půjdeme po červené turistické značce, která nás zavede k jeskyni Na Turoldu. Délka všech chodeb, síní a dómů jeskyně přesahuje 1 km. Jeskyně je zvláštní svojí tzv. „turoldskou“ výzdobou a je významným zimovištěm netopýrů.Od jeskyně pokračujeme stále po červené značce mezi zahrádkami a vinicemi k Palavským vrchům. Mineme nevelký skalní útvar nazývaný Kočičí skála. Cesta nás zavede přes Stolovou horu až k Sirotčímu hrádku. Pokračujeme dále a dojdeme na rozcestí Perná.  \"\"

My se zde odpojíme od červené značky a pokračujeme po modré k zřícenině kaple a dále k\"\" Novému hradu. Na rozcestí Nad Soutěskou pokračujeme stále po modré ke zřícenině Děvičky tady se opět napojíme na červenou značku sestupujeme až do Dolních Věstonic. Zde existovala pravěká tábořiště lovců mamutů, po nichž zbyly nejen skládky mamutích kostí a pozůstatky ohnišť, ale i světoznámá soška Věstonické venuše. Dále naše cesta vede přes Novomlýnskou nádrž stále po červené značce přes Strachotín až k železniční stanici Popice.

 



Autor: Alysia2

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.