Shivanam

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 16. 09. 2009

Multikulturní projekt SHIVANAM


Vznik multikulturního projektu SHIVANAM se datuje k přelomu roku 1998 -1999, kdy na základech zaniknuvší skupiny JUMP oslovil leader skupiny Ivan Jašek Mohsina Mortabu z Bengálska, žijícího v Brně a spolu se zbylými členy bubeníkem Romanem Kroupou (Terne Čhave)a basskytaristou a zpěvákem Petrem Hlouškem postavili nový projekt posunutý spíše k etnicky zaměřené hudbě vycházející z vlivů balkánské a indické tradiční hudby. Název vymyslel Ivan Jašek jako spojení Shiva a nám (pro nás), ale posléze zjistil při svých cestách do Indie, že má ještě mnohem více významů.
A to také trochu vystihuje podstatu - mnohotvárná, multižánrová. Tak se k nim na různých dalších koncertech přidali Danny Jordan Dragov na trumpetu z Bulharska, Slávek Forman na violu, tak i Ladislav Šiska (ex Animé) drumman s čertem v těle. Na zobcovou flétnu pak Jan Kyncl ze skupinky Vítr do dlaně a na housle a s počítačem vytvářející atmosféru Jiří Jagoš. Občasně i Libor Telenský na kytaru a Arrpegion, či Eda a Tomáš Kedzior na basskytaru. Tu a tam také Mc Priest z USA, či showman Berry zpěvák z Jamaiky či Dj Five, na didjeridoo a flétny i David Synák z Čankišou nebo projekt z Prahy Raja či Jirka Bouda z Tzchjamm a Tubabu a mnoho více dalších zde nejmenovaných.
Skupina má za sebou více jak stovky koncertů v klubech i na Open Air festivalech či párty. Účast na největších festivalech v České republice jako Colours of Ostrava, RaSka fest. Žíznikov u České Lípy, Mezi ploty, Jeden svět, různé Etno festy po celé ČR, Chill-out festival na Veveří a mnoho jiných. Vytváří hudbu k tanečním představením a dokumentům, pracuje na dalších projektech a její členové mají ještě svoje sólové projekty a hostování v jiných skupinách.


V současnosti se ustálilo složení: Ivan Jašek - zpěv, bitbox, hrdelní hlasy, kytary, tabla, rámové bubny, tibetské mísy, sampler, přírodní ruchy a mixy, Edgar Mojdl - klávesy, flétny a píšťaly, tarabuka, efekty a loopery UDU a mnoho dalších,  Petr Bureš - Didjeridoo, chřastidla, rámový buben, zvonce a ruchy a případní hosté z původních členů či další.


Již bývá samozřejmostí, že na svých koncertech dávají členové prostor různým performerům, žonglérům a tanečnicím. Za podpory sugestívní projekce vj Shrka je dojem z jejich koncertů opravdu uchvacující ve všech vjemech. Ne nadarmo se jejich tvorba přirovnává k filmové hudbě. Snad díky pestrosti s jakou škálou stylů, směrů a zvuků skupina pracuje, ale taky díky výrazu a hloubce, kam až jsou členové schopni na svých koncertech zajít. Od mystických nálad prostorného severu přes ambientní vlny a etnické vlivy po strhující až tranceové rytmy, lámající čas na krátké úseky přítomnosti - kupříkladu Worldbeat a BreakBeat navozující až extatické stavy šamanských rituálů. Dají vám postupně nahlédnout do všech krajin lidské fantazie.
S pořadem \\"Back to the Roots \\" už skupina jezdí druhým rokem a vzhledem k tomu, že skupina vydala pouze jedno CD (Sound of Energy u Wolf records) naznali, že nadešel čas shrnout celou tvorbu na koncertech nahrát ji a vydat, že by za to současný program rozhodně stál. Právě koncert 6.10. 2009 ve 20:00 na Kounicove ulici 22 je k tomu ideální, neboť G-studio nabízí špičkovou techniku v plné šíři a ideální studio pro kvalitní natočení živého koncertu. Zvuku se ujme Alex z anglie, známý z projektů D.Bárty, M.Pavlíčka a Moniky Načeva, či The Prostitutes. Na jarním koncertu na Chill-out festivalu si zvukově velmi porozuměli a dohodli se na další spolupráci. A nebude to pouze špičkový zvukový záznam a mixáž, ale i za podpory DeeCee studia i natočení DVD. Takže všichni zúčastnění budou zvěčněni hned na dvou médiích. Zvykem skupiny bývá i velmi sugestívní scéna nasvícená UV světly a vyzdobená vlastními dekoracemi a výplety, které zážitek z koncertu ještě umocní.
Ivan Jašek za všechny srdečně zve na toto veřejné natáčení, neboť i shrnutí 10. leté činnosti je výbornou příležitostí k setkání a podpoření neopakovatelné atmosféry. Přesvěčte se sami.



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.