Brněnský Majáles 2010

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 10. 05. 2010

Jak již každoročně Brno pořádalo Majáles uprostřed jara. Datum bylo přesně stanoveno na 7.května, byla nachystána dvě podia, hlavní na Velodromu a druhé menší v klubu Favál, a program byl nabitý více než roky předtím.


Majáles byl oficiálně zahájen ve třináct hodin. To se však nad Brnem vznášely nepřátelsky vypadající mraky a vzduch byl dusně těžký.

Tento rok Majáles otevřel Ivan Mládek a Banjo band na hlavním podiu. Zahráli své známé dobré hity a je nutno dodat, že i přes vyšší věk to dokáží ještě pořádně rozjet a spousta z nás mladších si s nimi pořádně zanotovala.

Po Ivanu Mládkovi přišla první část klání kandidátů o krále Majálesu. Poté se na podiu objevilo Sto zvířat a druhá část majáleského klání.
V tento moment dusnou atmosféru zamračeného Brna rozčísl lehký májový deštík, který ovlažil přítomné publikum, aby je dokonale připravil na jeden z hlavních momentů letošního brněnského Majálesu - vystoupení Vypsané fixy.

Tihle kluci to rozjeli na podiu, jako by hráli o život. Zprvu nedostatečně rozvášněné publikum velmi rychle pod jejich taktovkou nabíralo na otáčkách a uprostřed vystoupení během jejich největšího hitu Stereoid se začali nad hlavami diváků pohybovat první jedinci, samovolně unášení davem v rytmu tonů. Euforie vrcholila při hitech Lorenová, Nina, Lunapark a 1982, kdy publikum téměř převzalo roli zpěváka. Osobně jsem nečekal, že to kluci rozjedou v takhle velkém stylu, a proto před nimi smekám.


Vypsaná fixa
Vypsaná fixa.

 

O půl sedmé se konalo poslední a rozhodující finále o krále Majálesu. Samozřejmě, že během všech předchozích vystoupení probíhala agitace na všech polích a všemi prostředky, aby se předchozí vláda králů z VUT neopakovala. Jednotliví kandidáti předvedli někdy až unylou třetí část až do doby, kdy nastoupil Tadeáš Děd co by Flundr de Filé se svým pánským ansámblem, který všechny své konkurenty deklasoval vynikající napodobeninou  pánského softstriptýzu v kombinaci s prvky bojových umění. Po tomto vystoupení již nebylo pochyb, kdo se stane novým králem Majálesu.

V hodinu sedmou večerní na hlavní podium nastoupila slovenská formace Horkýže slíže (v českém překladu Horké nudle) a svým nasazením dále udržovala skvěle navozenou atmosféru Vypsanou fixou. V tu chvíli bylo před podiem jediné publikum, pulzující, zpívající, tančící a burcující muzikanty na hranici jejich možností. Publikum se připojovalo k zpěvákovi čím dál více a atmosféra se stávala ještě více otevřenou a při písni Malá Žužu již bylo těžké oddělit publikum a skupinu.


Horkýže slíže
Horkýže slíže.

 

Hlavní aktér tohoto Majálesu, skupina Kryštof, přišli, či spíše vlétli na podium v devět hodin. Do rukou dostali již skvěle vyformované publikum, se kterým si pohrávali a přiváděli do výbuchů euforie hity jako Cosmoshop, Ostravska balada, kdy se Brno proměnilo na dceřinné město Ostravy, a pak zase do snově poetické nálady hity jako cyRano, Atentát a Rubikon, kdy spíše zpívalo publikum, Tak nějak tančím a další. Zpívali opravdu všichni, což dokumentuje i společný tanec paní doktorky ze záhrané služby s chlápkem z ochranky. Na podiu řádil skákající Richard s kytarou, jemuž zdatně sekundovalil jeho kytaristé. Nakonec si Richard u Brnáků šphl, když vyhlásil brněnský Majáles za nejlepší z letošních. Byl to opravdu skutečný orgastický vrchol Majálesu.


Kryštof 2
Kryštof.

 

V jedenáct hodin přišli na řadu Support Lesbiens, kteří odehráli velmi dobrý koncert, obsahující již zdatně omšlelou, leč bohužel stále oblíbenou seriálovou hitovku Životní. Jak jsem již ale předestřel, na výkon Kryštofů to už zdaleka nestačilo.

Na druhém stage hrály méně známé, leč také výborné skupiny. Bohužel Favál nebyl schopen pohltit všechny hudbychtivé fanoušky, a tak chvílemi bylo tam těsněji než v plechovce sardinek ve vlastní štávě. Jenom namátkou se zde prezentovali skupiny jako Xindl X, Kapitán láska, Cocotte minute, skvěle rapující a improvuzující BPM a hlavně zcela originální pánské vokální uskupení Vagyny dy Praga s podpůrnou skupinou dvou kytaristů, které zcela uchvátilo publikum dokonale propracovanou strategií gradace svého vystoupení, jež obsahovalo promyšlené vypouštění hitů, odhalování těl a konečný přídavek, kdy zazněly i tolikrát glorifikované Ratibořské hory a píseň, která by se lehkou parafrází dala nazvat Kundy, kundy jak si vlastně povídáte.

Pánský ansámbl - Vagyny dy Praga

Vagyny dy Praga.

 

Samotná akce byla připravena na jedničku a není jí skoro co vytknout z divákova hlediska. Spousta stánků s pivem, klobásami, bramboráky, cukrovou vatou a pro dívky největším lákadlem, trdelníkem, dokonale pokryla veškeré potřeby i náročného návštěvníka. Toalety byly v hojném počtu a prakticky umístěny na protilehlé straně veledromu, aby nerušili umělce, a hlavně byly zdarma, za což bych chtěl pořadatelům vyseknout velikou pochvalu, neb není horšího projevu českého folkloru, než právě placené toalety. K hladkému a ničím nerušenému průběhu akce též přispěla přítomná rychlá lékařšká pomoc, zajištovaná příjemnou trojící zdravotníků.


Majáles - Velodrom
Brněnský Majáles.

 

Jednoduše rečeno, letošní brněnský Majáles byl bomba pařba se vším všudy, bez výrazných chyb, omylů a nedostatků.

 

 Vypsaná fixa - muž přes palubu  BPM  BPM  Kryštof - modrá
 Kryštof - Richard Krajčo  Kryštof - Richard Krajčo  Kryštof  Tadeáš Děd alias Flundr de Filé
 Kryštof - Richard Krajčo  Kryštof - Richard Krajčo skákající  Horkýže slíže
 Horkýže slíže


Autor: mirabelka - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.