Galerie GASK představuje první stálý výstavní program pro nevidomé v ČR

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 27. 05. 2010

Galerie GASK představuje první stálý výstavní program pro nevidomé v ČR.



Galerie GASK, která sídlí v Jezuitské koleji v Kutné Hoře, jako první v České republice představuje vybraná díla ze své stálé sbírky nevidomým. Ti si tak mohou hapticky „prohlédnout“ díla Mikuláše Medka (Infantilní krajina, 1947), Jana Zrzavého (Camaret, 1932) a také unikátní středověkou Iluminaci s motivem těžby a zpracování stříbra, pocházející přímo z Kutné Hory z období 15. století. „Tuto speciální expozici plánujeme postupně rozšiřovat o další díla a připravit tak pro nevidomé plnohodnotný výstavní program,“ říká kurátor expozice a vedoucí Lektorského centra GASK Ondřej Horák. „Do expozice pro nevidomé jsme záměrně zvolili i Medkovo dílo, jež je na pokraji abstrakce, a vizuálně komplikovanou Iluminaci. Chceme tak nevidomým zprostředkovat seznámení s proudy výtvarného umění, které by jinak neměli šanci poznat,“ dodává Horák. Součástí expozice pro nevidomé je také haptické poznání sochařských děl významných českých umělců dvacátého století a experimentální zvuková instalace Tomáše Vaňka v prostorách koleje, celá prohlídka vždy probíhá pod vedením zaměstnance Lektorského centra. Nevidomí si také v GASK mohou zakoupit jako suvenýr haptické reliéfní pohlednice zobrazující vystavená díla.

Jednotlivá díla byla po vytvoření speciální matrice vytištěna do odolné plastové fólie a doplněna textem v Braillově písmu. Nevidomý tak pomocí hmatu rozezná celkovou kompozici díla, jeho detaily i poměry znázorněných částí. V textu se pak dozví více o samotném díle i jeho autorovi. Převedení děl do haptické úpravy je technicky velmi náročná procedura. Konkrétně vytvoření Iluminace pro nevidomé trvalo desítky hodin, protože předloha obsahuje nespočet detailů, které jsou i zdravým okem těžko rozpoznatelné.

Expozice pro nevidomé v GASK je přístupná po předchozím objednání. Vstup do expozice je pro nevidomé zdarma. GASK je druhá největší galerie v České republice, která poskytuje na více než třech tisících metrech čtverečních v Čechách ojedinělý přátelský galerijní prostor, inspirovaný konceptem nejznámějších světových galerií, jako je Centre Georges Pompidou v Paříži, Tate Modern v Londýně nebo MoMA v New Yorku. Za provozem GASK stojí nejmladší umělecký tým na poli české galerijní scény v čele s hlavním kurátorem Ondřejem Chrobákem, šéfem Lektorského centra Ondřejem Horákem a ředitelem Janem Třeštíkem. Galerie je otevřena od úterý do soboty vždy od 10 do 18 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin.



Autor: Lenita

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.