Výstava Tajemná Indonésie

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 27. 05. 2010

Inženýři Hanzelka - Zikmund a Miroslav Stingl publikují i vystavují poprvé společně! Pomyslní sokové z vrcholu cestovatelské popularity se dělí o své zážitky z jedinečného ostrova!


Datum konání: 1.1.2010 - 31.12.2010



email: info@livingstone.cz, www.tajemnaindonesie.cz

Projekt o tajemném ostrově Nová Guinea je největší akcí svého druhu. V českých podmínkách jde o zcela výjimečnou záležitost díky rozsahu záběru i zpracování jedinečných materiálů. Projekt vznikl na základě cest českých cestovatelů na zapomenutou část planety.
V projektu o Nové Guineji se poprvé společně setkávají dvě ojedinělé cestovatelské veličiny. Historie nikdy nesvedla největší legendy českého cestování dohromady - podařilo se to až nyní. Inženýři Hanzelka - Zikmund a Miroslav Stingl publikují i vystavují poprvé společně! Pomyslní sokové z vrcholu cestovatelské popularity se dělí o své zážitky z jedinečného ostrova Nová Guinea. Kromě materiálů největších es našeho cestování akce přináší výsledky práce Rudolfa Švaříčka o unikátní přírodě, neznámých etnikách, dobrodružství i sportovních výkonech hluboko v nitru ostrova. Výstava je v historii zcela ojedinělá. Najdeme zde unikátní etnografické předměty (loď a pádla odlišných etnik, pětimetrové rituální totemy bisj, válečné štíty, obrovské iniciační masky, bojové oštěpy, luky a šípy, kamenné rituální sekery a kostěné nože, čelenky a zdobení z rajek a papoušků...

Součástí expozice je vytvoření iluze indonéské džungle ve které je vybudován vodopád, tropická říčka s jezírkem, odvážný chodník tropy, visutý most z ratanu, Tropická vegetace (banánovníky...) s orchidejemi, ptáky, bohatou faunou, brouky, strašilkami i překrásnými motýly. Vystavěna bude i stromová chýše Korowai (kmen, žijící vysoko v korunách stromů), chýše horského kmene Dani s "vyuzenou lidskou mumií", impozantní vstup na danijské silimo...
Osou expozice je velké množství fotografií i rozměru 200 cm x 120 cm v rámech z kokosové a betelové palmy.

 Nejslavnější cestovatelské dvojici Jiří Hanzelka - Miroslav Zikmund se podařilo dostat na Novou Guineu v klíčový okamžik předělu historie. Svojí návštěvou se přesně trefili do odchodu Holanďanů a vzniku nového území Irian Jaya. Materiál, který z cesty získali, nemohl být za minulého režimu uveřejněn. Dnes je k dispozici unikátní rukopis, který jako jediný z množství reportáží značky H+Z nebyl dosud nikdy publikován. Historickou část doplňují unikátní fotografie a mapy s dobovými poznámkami.
Do projektu vstupuje i nejznámější a počtem vydaných knih neplodnější český spisovatel PhDr. Miloslav Stingl. Pro současný projekt připravil materiál, při kterém těží ze svých jedenácti výprav na Novou Guineu. Jeho aktivity zde v rozmezí více než třiceti let (první cesta 1967, zatím poslední v roce 98) poskytují dlouhodobý náhled a skutečně mimořádnou znalost problematiky s možností srovnání. Rozpracoval zajímavá témata - kanibalismus, lovce lebek, tajemnou nemoc kuru i milostný život, sex a erotiku Papuánců.

Nejrozsáhlejší a nejaktuálnější materiál ze svých výprav dodal Ing. Rudolf Švaříček. Známý cestovatel nové generace se vypravil do hlubin ostrova, ke kmenům, které ještě bojují v rituálních válkách, komunikují s duchy, používají krevní mstu. Návštěvník bude se zatajeným dechem hltat mnohonásobné průchody džunglí, příhody z hor, potoků, bažin i přechodů liánových mostů. Dobrodružné snímky z nejvyšších ledovcových vrcholů se střídají s přiblížením života domorodců, scenériemi jedinečných přírodních lokalit s momentkami z osad, které jsou bez kontaktu s okolním světem.
Svět, o kterém jste si mysleli, že už neexistuje!J. HANZELKA - M. ZIKMUND, M. STINGL, R. ŠVAŘÍČEK.

Nová Guinea je po Grónsku druhý největší ostrov světa. Bůh ji prý stvořil až poslední den, když už hodně spěchal. Z narychlo smíchaného materiálu vznikla pod unavenýma rukama nepřehledná směsice hor, údolí, jezer a bažin spolu s tropickou vegetací a klimatem téměř nesnesitelným pro člověka. Pokusy o přivlastnění ostrova byly dlouho neúspěšné pro respekt z domorodců. Až roku 1828 Holanďané anektovali západní část a nazvali ji Nizozemská Nová Guinea. Severovýchod ostrova zabrali v roce 1885 Němci a dali mu název Země císaře Viléma. Jihovýchod si přivlastnila Anglie, později Austrálie pod názvem Australské území Papua. V roce 1975 získává pravá polovina ostrova nezávislost, vyhlášen je samostatný stát Papua Nová Guinea. Západní část předali Holanďané v roce 1962 Indonésii. Nové území se stává dvacátou šestou indonéskou provincií.
Indonésie je nejrozsáhlejší ostrovní říše sedmnácti tisíc ostrovů a ostrůvků s odlišnými zvyky a tradicemi. Na ostrově Nová Guinea žije na 270 etnik, které hovoří celkem sedmi sty jazyky. Jde o nejbohatší jazykovou diverzitu světa! Na nevelké Jávě je pestrý náboženský mix. Nedaleko největší buddhistické stupy světa Bohorudur leží hinduistický Prambanan. Yogyakarta má sultánské kratony vlivných vládců. Pompézní mešita Istiqlal je baštou islámu, animistické kmeny Badui velkou tajenkou. Barevné chrámy taoismu i konfucionalismu mají pece na spalování hříchů, k nebi šplhají věže křesťanských kostelů. Na dalších ostrovech jsou Dajakové, Batakové, Toradžové, Bugis, Mentavajci... Jak se Babylon různých kultur domluví? Protože chyběl společný jazyk, indonéský kolos přebral řeč nejbližšího souseda. Malajština je odzkoušena směsicí národností, bahasa se stává mostem mezi indonéskými ostrovy. Všichni mluví novou řečí, i Západní Papua s animismem. Latinské anima prozrazuje duši. Lidé doby kamenné se pojí s většinovým islámem!

Otevírací doba:
Po - pá: zavřeno
So - ne: 11:00 - 16:00 

Vstupné:
70 Kč - dospělí
50 Kč - děti, studenti, důchodci
- Pro objednávky a rezervace prohlídky výstavy ve skupinách či mimo pracovní dobu výstavy kontaktujte p. Jaroslava Sojku, tel:   732 448 353

Výstava bude trvat do konce roku 2010 v areálu Lednického zámku.

Díky sepětí materiálů z průběhu více než čtyřiceti let expozice nabízí rozsáhlý a vzrušující pohled na podivuhodnosti ostrova.



Autor: Lenita

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.