Plachetnice přání zakotví v Praze (Koncert Duo Zikr)

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 20. 09. 2009

Dvojice ruských vokalistů, známých ve světě jako Duo Zikr, nabídne 3. října od 19:00 nevšední koncert s názvem Plachetnice přání v prostorách Českého muzea hudby. České publikum v průběhu večera dojde poznání síly hudebně-filosofického sdělení, které se dotýká všech archetypů lidského života. Více informací, včetně možnosti rezervace vstupenek, najdete na www.koncert-duozikr.cz.


 

Svůj název si duo propůjčilo z arabštiny, ve které zikr znamená „modlit se za někoho“. Duo Zikr, které tvoří Igor Silin a Olga Tkačenko, pracuje s minimálními hudebními prostředky, mísí prvky klasické vokální techniky s východními mody, pravoslavným chorálem či slovanskou melodikou, avšak bez jakékoliv závislosti na harmonii, formě či slovním vyjádření. Vnímání tohoto typu vyvolává v posluchači neobyčejné emocionální prožitky od pokoje, vášně, radosti až přes utrpení či hledání.

 

„Jsou to hlasy mnohotvárného, rychle plynoucího věčného života, o kterém víme všechno a zároveň nic.

Pláč. Křik. Sténání. Boj. Mír. Modlitba. Prosba. Mantry lásky. Intriky vášně. Let zvuků. Koncentrace.

Prostor bez času. Čas mimo prostor. Mísení prostoru a času. Jing a Jang.

Fragmenty nápěvů, které vznikají nikde a směřují nikam...“

Igor Silin

 

Duo Zikr fascinuje světové publikum od roku 1993, o čemž svědčí turné v Rusku a Ukrajině, Litvě, USA, Francii, Španělsku, Finsku, Izraeli, na Slovensku i v České republice. Duchovním otcem Dua Zikr je absolvent Sčukinské divadelní fakulty v Moskvě Igor Silin (vlastním jménem Igor Kalinauskas), který působil po dobu 25 let jako režisér mnoha divadelních scén. Paralelně s touto činností vytvářel ojedinělou psychotechniku, původně určenou pro herce, avšak brzy rozšířenou mezi vrcholovými sportovci, učiteli a dnes širokou vrstvou lidí. Jako profesor psychologie získal mnoho prestižních ocenění a titulů i daleko za hranicemi Ukrajiny a Ruska. Olga Tkačenko své umělecké začátky věnovala divadelnímu prostředí. Absolvovala Divadelní institut v Kyjevě a v počátku 90. let již úspěšně vystupovala v divadelních projektech uváděných činoherním studiem Igora Kalinauskase. Vedle herectví se také aktivně zapojila do studia psychotechniky. Na základě principů metody DFS v sobě objevila touhu po hudebním vyjádření.

 

Pořadatel: Škola člověka, o.s. – www.skolecloveka.eu

Vstupenky: 200 Kč (pro studenty a seniory sleva 20 %), vstupenky lze rezervovat na internetových stránkách www.koncert-duozikr.cz nebo info@skolacloveka.eu

Čas a místo konání: 3. října 2009 od 19:00, České muzeum hudby, Karmelitská 2, Praha 1

 



Autor: Duo Zikr

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.