Pražská muzejní noc 2010

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 06. 06. 2010

Dne 12. června 2010 se koná již sedmý ročník Pražské muzejní noci 2010.


 Nabízí netradiční noční prezentaci domácího kulturního dědictví doplněnou bohatým doprovodným programem. Zváni jsou nejen Pražané k atraktivní návštěvě širokého spektra kulturních institucí metropole, muzeí, galerií, kulturních památek, a dalších lokalit. Letošní rok se o Pražské muzejní noci otevře více než padesát objektů celkem dvaceti devíti pražských muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Je charakterizována velkým množstvím unikátních doprovodných akcí jako jsou filmová a divadelní představení, taneční vystoupení, přednášky, autorská čtení, diskuze, herní aktivity, prezentace unikátních či kuriózních sbírek apod. Akce se koná od 19 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Doprava a vstup do všech objektů zapojených do akce je zdarma. 

 

O muzejní noci můžete navštívit například -

 

Pražský hrad

Starý královský palác - Dějiny Pražského hradu od prehistorie po současnost včetně dětského programu, projekce dokumentárního filmu a interaktivních programů. Zpřístupněny i Vladislavský sál, Sněmovna, atd. 

Obrazárna Pražského hradu - Významná kolekce evropského malířství od rudolfínských počátků po české baroko v prostorách původních renesančních koníren.

Rožmberský palác - V někdějším Rožmberském paláci, později Ústavu šlechtičen (založeném Marií Terezií v roce 1753), je nově otevřena expozice náznakově přibližující historii a stavební proměny objektu i život šlechtičen v 19. století. Vstup z Jiřské ulice.

 

Zámek Troja

Architektura a výzdoba Zámku Troja. Ze šlechtických rezidencí. Obrazárna Galerie hlavního města Prahy. Čínské komnaty zámku Troja. 

otevřeno 19.00 - 1.00 (poslední vstup 23.30)

 

Vojenský historický ústav Praha

Armádní muzeum Žižkov - Muzeum poskytuje ucelený obraz čs. legií v období 1. světové války, budování a vývoj čs. armády v letech 1918 – 1939. Dále mapuje bojovou činnost Čechů a Slováků v období 2. světové války.

Dětská střelnice - Malí i velcí si vyzkoušejí svoji mušku pod odborným dohledem a pokusí se být nejlepšími střelci večera.

Letecké muzeum Kbely - Ukázky letecké techniky s možností nahlédnout do kokpitu Saunders Roe Cloud. Představení jediného dochovaného obojživelného letounu Saunders Roe Cloud, který byl používán Čs. aeroliniemi v letech 1935–1938

Ukázka práce se služebními psy 24. základny dopravního letectva. Závod pro děti ve skákání v pytlích na vrtulové listy, běh s padákem na zádech. Statické ukázky z výzbroje Armády České republiky a letadel 24. základny dopravního letectva

Koncert skupiny Taxmeni.

 

Hrdličkovo muzeum člověka UK 

Antropogeneze (vývoj člověka), primatologie, Hrdličkova sbírka obličejových masek, sbírka trepanovaných lebek, staroegyptské mumie apod.

 

Chlupáčovo muzeum historie Země

V muzeu jsou vystaveny exponáty od doby vzniku vesmíru po poslední dobu ledovou, fosílie a vzorky hornin jsou doplněny diorámaty s 3D rekonstrukcemi, infromačními panely a novými rekonstrukcemi fosilních organizmů.

 

Dále bude otevřeno

Maiselova synagoga - Dějiny Židů v Čechách a na Moravě I. – Od počátků po emancipaci.

Španělská synagoga - Dějiny Židů v Čechách a na Moravě II.; Stříbro českých a moravských synagog.

Zpěvácký spolek Hlahol v Praze - Muzeum spolku, Velký sál.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze - Výstavy Artsemestr 10, Big problem - Small problem.

Armádní muzeum Žižkov, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Galerie Josefa Sudka, Trmalova vila, The Chemistry Gallery, Technické a dokumentační muzeum pražské energetiky 

Rumunský kulturní institut, Staroměstská mostecká věž 

Zámek Ctěnice, Pedagogické muzeum J. A. Komenského

Národní zemědělské muzeum Praha , Hlavní budova Národního muzea , Chvalský zámek,  Muzeum Policie České republiky,

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

České muzeum hudby, Muzeum Bedřicha Smetany, Muzeum Antonína Dvořáka, Národní památník na Vítkově, Nová budova Národního muzea, , Musaion-živá expozice českého národopisu

Lapidárium, Dům U Černé Matky Boží , Galerie Vyšehrad, Schwarzenberský palác , Cihelná brána, kasematy a sál Gorlice

Šternberský palác,  Veletržní palác, Klášter sv. Jiří, Klášter sv. Anežky České, Muzeum Montanelli, Muzeum městské hromadné dopravy v Praze - Vozovna Střešovice, Muzeum hlavního města Prahy -  Hlavní budova, Podskalská celnice na Výtoni, Muzeum a archiv populární hudby - POPMUSEUM -  Kaštan,  Městská knihovna v Praze, Langhans Galerie Praha, Dům U Zlatého prstenu, Městská knihovna, 2. patro,  Galerie AMU,  České centrum Praha, Poštovní muzeum, a jiné

 

Bohatý program pro děti.

Více informací o muzejní noci najdete zde - http://www.prazskamuzejninoc.cz/2010/index.php

 

Pro návštěvníky jsou den dopředu i v průběhu akce připraveny informační stany, které budou umístěny před hlavní budovou Národního divadla a před Rudolfinem na Náměstí Jana Palacha. Dostanete zde zdarma informační materiály a brožurky s detailním programem jednotlivých muzeí a  mapou jednotlivých tras.



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.