Mezinárodní festival - DIVADELNÍ SVĚT BRNO 2010

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 10. 06. 2010

DIVADELNÍ SVĚT BRNO 2010


 Mezinárodní festival - DIVADELNÍ SVĚT BRNO 2010

 
Divadelní svět Brno který se koná 11. - 19. 6. 2010 je  mezinárodní festival divadel. Kromě tradiční Noci kejklířů nabídne i nejzajímavější domácí a zahraniční inscenace pod širým nebem i na jevištích brněnských divadel, koncerty, výstavy, dětské dílny a také Slavnost masek na závěr. Patronem prvního ročníku se stal pan Václav Havel, záštitu převzali hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a primátor města Brna Roman Onderka.
 
V Brně úplně první přehlídka, její devítidenní program počítá úctyhodných 262 položek programu, také v jednom týdnu nabídne kompletní divadelní dílo někdejšího prezidenta a také hned dvě dosud neuváděné dramatické miniatury Václava Havla. Divadelní svět je největší akcí svého druhu ve střední Evropě.  Festival za Havlovy přítomnosti v sobotu večer oficiálně začne uvedením jeho grotesky Prase, stejný den mezi 14. a 15. hodinou v půvabné Hlídce 2 cestou na hrad sehrají herci Havlovu pohádku Pižďuchové.
 
Kde se festival koná
Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo, Divadlo u stolu, Národní divadlo Brno, Divadlo Reduta, MDB, Divadlo Radost, kino Art, Zelný trh, náměstí Svobody a okolí, Špilberk.
Na všech těchto místech se bude hrát a bude zde připraveno několik desítek inscenací a představení, dny otevřených dveří, koncerty, výstavy, workshopy, filmové projekce i program pro děti. Mottem festivalu je věta z Havlovy hry: To jsou paradoxy, co?
 
Festivalové dění zahájí v pátek bohatý pouliční program a Noc kejklířů, ukončí ho za týden v sobotu velkolepá Slavnost masek.  
 
Noc kejklířů 
Nabídne přehlídku pouličních a kejklířských představení. Zelný trh by se měl proměnit v malé cirkusové ležení plné kejklířů, potulných hudebníků a divadelních atrakcí, volně se prolínající s etno-eko-multi-bio-fair trade jarmarkem neziskových organizací, zachovávající původní podobu živého tržiště. Divadlo se bude hrát všude, v kašně, v parkujícím trabantu, ve stanu i ve stánku, na pódiích, na trakaři, na chůdách, v oknech i za zavřenými dveřmi. Letošní program zahrnuje více než 70 divadelních, hudebních, tanečních a happeningových akcí, použije se více než 60 žonglérských pomůcek.
 
Slavnost masek
Tato karnevalová taškařice rozdovádí 19. června od 16 do 22 hodin celé náměstí Svobody i s přilehlým okolím, Brňané se budou odívat do masek a převleků, k dispozici budou profesionální maskérky i zásoba škrabošek pro nepřipravené, osvěžovací stánky budou mít plné ruce práce, na pódiích vystoupí taneční školy s ukázkami své činnosti a bude v maskách defilovat celkem deset průvodů tvořených herci brněnských divadel.
 
Více informací a kompletní program najdete zde - 
http://www.divadelnisvet.cz/index.php


Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.