Letní slunovrat

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 11. 06. 2010

Letní slunovrat (Litha, Midsummer) může astronomicky připadnout na 19 - 22 červen.


 V roce 2010 až 2014 ho oslavíme 21. června, výjimkou bude rok 2012, kdy nastane slunovrat už 20 června. Sluneční paprsky dopadnou v tento den kolmo na obratník Raka. Na severní polokouli nastává nejdelší den a nejkratší noc a také astronomické léto. Slunce vstoupí do trojice letních znamení Raka, Lva a Panny. Slunce při svém pohybu vůči Zemi své nejsevernější polohy, severní konec zemské osy je nejvíce přikloněn ke Slunci. Nadchází letní slunovrat - začíná léto.

 

České slovo slunovrat vzniklo podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Slunce dospělo k nejsevernějšímu bodu východů a západů, a nyní se bude přesouvat  vracet  po obzoru na jih. Na nejjižnější bod své pouti dospěje za zimního slunovratu. 

 

Červnový slunovrat

Na rovníku Slunce vychází asi 24° nalevo od východu. Potom jde po severní obloze, kde v poledne dosáhne maximální výšky 66°- 33' a zapadne 24° napravo od západu. Na obratníku Raka Slunce vychází asi 26° nalevo od východu. Během dne dosáhne zenitu. Večer zapadá asi 26° napravo od západu. Na severním polárním kruhu se Slunce o půlnoci dotkne horizontu, aniž by zapadlo. Na jižním polárním kruhu se Slunce v poledne dotkne horizontu, aniž by vyšlo. Na severním pólu je Slunce po celý den ve výšce +23° - 27' nad horizontem - probíhá polární den.

Na jižním pólu je Slunce po celý den ve výšce -23° - 27' pod horizontem - probíhá polární noc.

 

Slunovraty nastávají, když den je nejdelší nebo nejkratší, platí pro zeměpisnou šířku, kde se nachází Česko, neplatí třeba pro póly. Slunovraty nastavají ve dnech, kdy Slunce vystoupí v poledne nejvýše či nejníže. 

 

Oslavy slunovratu

Slunovrat je svátkem oslavujícím vrcholící sílu Slunce, zdroje energie, bez kterého by život na Zemi nebyl možný. Bohyně se v této době obvykle manifestuje jako Matka Země, Bůh jako Sluneční král. Na počest slunečním božstvům a jako pocta vrcholícímu Slunci se zapalovaly o půlnoci obrovské ohně. Oheň měl dodat Slunci sílu. Skákalo se přes plameny a do vzduchu se vyhazovaly hořící pometla pro zastrašení zlých sil. Lidé tančili kolem ohně ozdobeni bylinkami, žehnali Matce Zemi, domácímu dobytku a polím, na ně druhý den rozhazovali zbylý popel z ohňů. Některé tradice můžete dodržovat i dnes. K zajištění štěstí a blahobytu dejte v noci do oken zapálené svíce. Dveře příbytku ozdobte malým věncem s letními květy a magickým znakem, tím je otevřená křivka znázorňující rozvinutý list. Bylinami zapálenými z posvátného ohně se žehnalo dobytku a domy i pole se obcházely ve směru hodinových ručiček se zapálenými pochodněmi.

 

Po 21.6. se začnou dny zkracovat a noci prodlužovat. Severní polokoule se začne od Slunce odklánět. Místa, kde lidem svítí Slunce přímo nad hlavou, se budou vracet od obratníku Raka zpět směrem k rovníku. Přestože by se už měly dny zkracovat a tím i celkově ochlazovat, teprve začíná ta nejteplejší část roku. Délka dnů a nocí se v průběhu června mění jen velice málo. Slunce stále vychází před pátou hodinou letního času a zapadá po jednadvacáté hodině. U nás vychází Slunce před 4. hodinou na severovýchodě a zapadá ve 20 hodin na severozápadě. Je nejdelší den a nejkratší noc. Slunce je v poledne nejvýše z celého roku.

 

Za slunovratu sbírejte léčivé byliny. Byliny sbírané v den slunovratu mají nejvyšší účinnost, protože léčivá síla Slunce vrcholí. Léčivá síla Slunce spojuje s uzdravující mocí vody. Pokud si navíc dívky a ženy nasbírají o půlnoci devatero kvítí, bez toho aby promluvily a ohlédly se, a dají si ho pod polštář, prý se jim ve snu zjeví budoucí muž.

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.