Den otců

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 11. 06. 2010

Den otců se slaví vždy třetí neděli v červnu, letos to připadne na 20. červen


 Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910. Den  otců se slaví už sto let na celém světě, například v Německu, Austrálii nebo USA, kde také vznikl. Založila ho žena Sonora Smart Dodd, která chtěla vzdát hold svému otci, který ji spolu se čtyřmi sourozenci po smrti matky vychoval. Narodil se v červnu, a tak svátek připadl na třetí neděli tohoto měsíce roku 2010. V roce 1924 prezident Calvin Coolidge navrhl ustanovení Národního dne otců, jiný prezident - Lyndon Johnson v roce 1966 prohlásil za společný den otců třetí neděli v červnu.

 

V Česku se zatím moc neslaví, ale snaží se ho prosadit už několik let Liga otevřených mužů a Síť mateřských center. I když se návrh zatím nepodařilo oficiálně prosadit. V loňském roce Liga spolu s mateřskými centry MC iniciovaly návrh Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, aby se tento svátek stal oficiálním významným dnem ČR. Vycházely z vlastních i jiných výzkumů, podle kterých je 70 % české veřejnosti tomuto svátku nakloněno. I když se návrh zatím nepodařilo oficiálně prosadit, Liga otevřených mužů a Síť mateřských center svátek všech tátů nadále propagují. Letos na něj chce upozornit už pátý ročník celostátní kampaně pod názvem Táta dneska frčí. Kampaní chtějí motivovat české muže k většímu zapojení do života rodin. Kampaň Táta dneska frčí se stala oblíbenou kampaní, která otevřela nový prostor pro propagaci hodnoty otcovství mezi rodiči a především ve společnosti.

 

Vládní rada pro rovné příležitosti žen a mužů doporučila vládě, aby zavedení Dne otců jako významného dne prosadila. Nový svátek by uzavřel sérii dnů, které lidem mají připomínat význam rodiny. Série začíná druhou květnovou neděli Dnem matek a pokračuje 15. května Mezinárodním dnem rodiny a 1. června Mezinárodním dnem dětí. Završil by to 20 červen Dnem otců. 

 

Správný otec zastává stejnou funkci jako matka. Proč neocenit to, že otec se chová jako otec. U svátků žen je to právě o tom. A u mužů je to trochu těžší. Muži totiž tu starost nemají danou od přírody, ale musí jí přijmout. V mnoha rodinách se dokonce pořád traduje, že je normální, pokud muže začnou potomci zajímat až ve chvíli, kdy dokážou běhat a mluvit. Jenže výzkumy dokazují, že muže na roli otce příroda vybavila stejně přirozeně jako ženy. V roce 2001 se v našich zákonech místo termínu mateřská dovolená poprvé objevila dovolená rodičovská, o kojence a batole tak může plnoprávně pečovat i jeho tatínek. Zatím se dají takoví celodenně pečující tatínkové počítat na prstech a stále považujeme za normální, aby s děťátkem zůstávala doma matka, protože je k tomu od přírody lépe vybavena. Zkušenosti posledních let, ale i vědecké výzkumy naznačují, že i muž je od prvních dní schopen láskyplného vztahu ke svému dítěti. Muži mají podobnou hravost jako děti. V podstatě si nehrají pouze s dětmi, ale hrají si sami, na děti pak působí, že jdou do hry naplno.

 

Den otců má velký význam i pro matky a ženy, otevírá jim přirozenou možnost připravit spolu s dětmi oslavu pro tátu.

Nicméně jakou bude mít Den otců šanci, aby se dostal do oficiálního kalendáře? Na to se názory různí. Pro někoho by to byl další uměle importovaný svátek (třeba jako Valentýn), pro někoho naopak zasloužená oslava otcovství a snad i jakési zadostiučinění. Role otců v rodině totiž rozhodně není nevýznamná, jak by se někomu mohlo zdát.

 

Máme důvod přijmout a slavit tento svátek také v naší zemi? 

Proč bychom tedy nemohli slavit i den všech mužů, chlapů, chlapců, kluků, tatínků, i těch budoucích, dědečků, pradědečků? 

 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.