Střelické strunobraní

Typ článku: Hudba a hudební akce

Datum vložení: 13. 06. 2010

Malé ohlédnutí za dnem ve Střelicích, místem, kde 11. a 12. června 2010 proběhla odrůdová přehlídka folk a country kapel...


Návštěvu festivalu ve Střelicích jsme s Přemkem nechali na sobotu, protože páteční den byla moje maličkost zavrtaná do práce, bez které bych mohl jen s těží existovat. Naštěstí byla festivalová sobota dnem, kdy si na své přišel i nejnáročnější návštěvník.

 

Samotná cesta na festival byla takovým menším adrenalinovým sportem, ale člověk cestující pravidelně integrovaným dopravním systémem po jižní Moravě si zvykne - musí si zvyknout! Při mém přestupu na vlak ve Slavkově u Brna hlásí tlampač dvaceti minutové zpoždění a mně už bylo jasné, že navazují spoj do Střelic jen tak nestihnu. Naštěstí, díky Přemovi, který přemluvil pana průvodčího navazujícího vlaku, aby na mě chvíli počkal, se odehrálo vše tak, jak bylo prvně naplánované. Dobří lidé stále existují a někteří z nich nosí modrou uniformu...

 

Po příjezdu do Střelic a po několika málo minutách chůze, jsme dorazili na místo, kde už bylo vše dávno rozjeté a mnoho kapel mělo své vystoupení za sebou. Jedním z nich byl i Ivo Cicvárek s Ladou Šimíčkovou Hiclovou, které jsem měl možnost shlédnout naposledy u nás v Nížkovicích, na 11. ročníku Vítání jara, jehož hlavním pořadatelem byl písničkář Slávek Janoušek.

 

Na festivalu nás pěkně přivítal Ondra Machát, hlavní mediální generál a během chvíle si nás našel i jeho tatínek, Josef Machát, generál všeho a všech a mimo to vše, také i hlavní pořadatel akce. Atmosféra byla výborná, počasí nemělo chybu, jídla i pití bylo víc než dost...

 

Na pódiu během našeho příchodu hrála a zpívala kapela IBATAK: www.ibatak.cz Podle přeplněného půllitru určeného na sbírání korunových mincí na korunovaci nejlepší(?) kapely bylo vidět, že už mají své věrné publikum a jejich zpěv nejde do prázdna.

 







 

Po IBATAKu přišla chvíle pětičlené kapely BONSAI č.3 (www.bonsai3.cz), v zastoupení Vaška Koblence (zpěv, kytara, flétny), Živany Stupkové (zpěv, rytmika, flétna), Tomáše Širokého (kontrabas) a Petry Dvořákové (violoncello). Jirky Tomana (akustická kytara a zpěv) můj objektiv nikde nezachytil. Místo Jirky doplním fotografie kapely snímkem skvělým moderátorem celého dne, Milanem Tesařem - jeden z mála lidí, který ví, co říká.

 













 

Podobně, jako Bonsai č.3, tak i následující kapela Acoustic Irish pocházející z Ostravy (bandzone.cz/acousticirish), byla ochuzená na Střelickém strunobraní o své členy. Ovšem, i v šedesáti procentním zastoupení ukázali, že jejich styl irské a keltské muziky s nádechem Beskydských hor (jak o sobě samí píšou na stránkách bandzone.cz), měla šmrnc a vtipné vstupy Davida (David Vysloužil - akustická kytara, zpěv, perkuse, text, arange a manažer kapely) mezi jednotlivými písněmi, pobavili snad každého. Mimochodem, tahle kapela je nejen výborná v hraní a ve zpěvu, ale také dokážou pít slivovici, jako kdyby to voda byla!

 






 

Skupina Model Bazaar (www.modelbazaar.com/) se mi líbila ze všech mnou shlédnutých kapel asi nejvíc. Úsměvné je u téhle skupiny to, že narozdíl od předcházejících dvou skupin, jim dva členové "přebývali" - aspoň podle jejich hlavních webových stránek, kde jsou uvedení tři členové. Radek Malý (kytara, zpěv), Jan Řeřucha (kytara, zpěv) a Soňa Prušová (violoncello, zpěv). Ale že jim to hrálo...

 











 

A před pódiem se tancovalo...

 



 

Před našim odjezdem zpátky domů jsme shlédli ještě jednu skupinu - NEVERMORE a KOSMONAUT (bandzone.cz/nevermore), na kterou se přišlo podívat zvláštní dívčí publikum, přidávající do korunovačního půllitru po každé písni jednu minci. Nejsem si jistý, ale v Brně v podchodě by dostali určitě víc a to nemyslím nijak špatně. Byli skvělí, ale na půllitr od IBATAKu už nikdo další neměl. Konec konců, důležitější byla dobrá nálada a tu kluci z NEVERMORE a KOSMONAUT dokázali udělat.

 








  

Po NEVERMORE a KOSMONAUT přišla naše chvíle, kdy byl  čas vyrazit zpátky domů. Festival byl nádherný a prosluněný, se spoustou usměvavých lidí, mezi kterými byl i samotný pořadatel, pan Machát. Doufám, že dobrá nálada zůstala i po té, co se k večeru nad jižní Moravou přehnala obrouvská bouřka, která se podepsala na mnoha místech vytopenými sklepy a vyvrácenými stromy...



Autor: Marek Kamínek

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.