Spidermanovi podobná ještěrka agama

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 13. 06. 2010

Ještěrka jež je díky svému zabarvení podobná komiksovému a filmovému hrdinovi Spidermanovi, se stala novým zvířecím domácím mazlíčkem.


 Jasně vybarvená ještěrka s latinským názvem Agama mwanzae je podle odborníků učenlivá a krotká, pokud je chována ve správných podmínkách.

Agama pocházející z Keni může dorůst délky až třiceti centimetrů a živí se stravou obsahující především kobylky, cvrčky a červy potemníků a zavíječů. Na rozdíl od svého komiksového dvojníka nedokáže házet pavoučí sítě, ale zato umí měnit barvu, jasně vybarvení samečci v noci, anebo když jsou vyděšení, zhnědnou.
 
Ještěrky agamovitý -
Tato čeleď obsahuje více než 300 druhů většinou plnoštíhlých ještěrů. Nacházejí se ve všech teplých oblastech Starého světa  s vyjímkou Madagaskaru a Nového Zélandu. Agamy mají většinou štíhlý ocas, dlouhé nohy a trojúhelníkovou hlavu. Žijí na zemi, šplhají po stromech nebo po skalách a loví především bezobratlé živočichy. Některé druhy jsou býložravé. 
 
Agama molucká -
Mohutný ještěr se silnýma předníma nohama. Patří mezi největší agamy. Dospělým samcům se táhne při bázi ocasu impozantní hřeben, který dokáží vztyčit přitažením ocasních obratlů. Tato agama je značně vázzána na vodu. Žije v těsné blízkosti řek. Velmi dobře plave bočním vlněním těla, hlavní pohon obstarává ze stran stlačený ocas. Běhá vzpřímeně po zadních nohou. Navzdory svému vzhledu se agama molucká živí převážně rostlinou stravou. Mimo měkkolistých rostlin však občas požírá i hmyz a mnohonožky.  Dorůstají délky až 1 m, takže potřebují větší terárium. Tento oblíbený ještěr se zajímavým chováním
se snadno chová a množí, i lehce ochočí.
 
Agama vousatá -
Agama vousatá je velmi oblíbený druh pouštní agamy. Po zajištění základních podmínek pro chov (vhodná velikost terária, zdroj tepla a UV záření) se hodí i pro začínající chovatele. 
Je to ještěrka roztomilá, spíše bojácná než agresivní. Dorůstá kolem 60 cm a váží zhruba čtvrt kila. Obvykle se živí hmyzem, ale nepohrdne ani myškou. Jako zákusek si dá nějakou tu kytku nebo nektar. Prostě všežravec. Téměř nepije a skoro veškeré potřebné tekutiny získává z potravy. Terárium pro dospělého jednice postačí o rozměrech 80š 60h 50v, pro skupinku 2 až 3 zvířata pak pořídíme terárium alespoň 120š 70h 60v.
Terárium, nejlépe skleněné a dobře větrané.
 
Agama kočinčinská -
Dožívá se okolo 15 ti let a patří ke středně velkým plazům. Samci dorůstají celkově až 1m, samice jen 60-70cm. Spolehlivým rozpoznávacím znakem je typ chrupu, který je u agam z větší části akrodontní. Její zbarvení bývá od světle zelené až po tmavě zelenohnědou, pod předními končetinami bývají oranžové flíčky (v podpaží). Přes celé tělo je agama slabě pruhovaná, vždy světlejší barvou než její stávající. Po celém ocase až po koneček jsou černé pruhy. Samci mívají obvykle hřebínek od hlavy až po část ocasu, který bývá většinou větší než u samiček. Agama je velmi dobrý plavec a vodní akrobat. Typickým biotopem agamy kočinčinské jsou pobřežní porosty kolem řek. Hmyz, pavouci a jiní bezobratlí jsou hlavní složkou potravy agamy kočinčinské. Ráda si také pochutnává na rozmanitých plodech. Chováme je ve vyšších prostorných teráriích se souší i s vodní plochou pro plavání. Rádi se vyhřívají na větvích umístěných přímo nad vodní hladinou. Živí se převážně hmyzem. 
 
Agama osadní -
Hojně se vyskytuje v suchých oblastech střední a jižní Afriky, hlavně kolem lidských obydlí. Žije na zemi a na stěnách a soustřeďuje se v koloniích tvořených jedním dominantním samcem, několika samicemi a jejich mláďaty. Základní podmínky chovu : Jednoho samečka a několik samiček dejte do velkého a suchého terária s velkou podlahou nejméně 200x60 cm.. Na zadní stěně vytvořte místo ke šplhání. Tito zpočátku plaší živočichové potřebují spoustu úkrytů. Udržujte teplotu 25-30 stupňů,pod světlem lamp až 45 stupňů. Osvětlujte také ultrafialovým světlem. Tito rychlí lovci chytají hlavně hmyz. Občas je krmte trochou ovoce. Dvakrát až třikrát týdně je postřikujte a dejte jim malou nádobu s vodou.
 
Tak jako většina ještěrů je i agama aktivní ve dne. Slunce prohřívá její krev a dodává jí dostatek energie pro vyhledávání potravy a čilý pohyb. Kromě období rozmnožování žije samotářsky a stejně jako ostatní plazi ani ona nemá žádné rodičovské sklony. Agamy potřebují znatelné teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Teplota dne okolo 28 °C v noci okolo 19 °C. Měly by mít stepní terárium s miskou vody. Terárium potřebují velké alešpoň 2x2x1 metr. Neměly by chybět úkryty. Agamy jsou jinak v celku nenáročné, až na to, že se málokomu podaří odchovat mladé v zajetí. Většina jich je dovezených z Afriky a mohou trpět roztoči či červy, a proto se musí po nákupu zanalýzovat trus a případně odčervit.



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.