Teddy králíčci

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 13. 06. 2010

Králíčkové se uvádějí jako domácí zvířata hned za kočkami a psy. Jsou to ovšem zcela jiná zvířata. Králíci v přírodě hrají úlohu kořisti, zatímco kočky a psi jsou šelmy.


Jejich pohled na svět je odlišný a chování také. Mají v přírodě mnoho nepřátel, proto jsou od přírody plaší a velice rychle prchají. Když se k němu prudce skloníte, například když ho chcete zvednout, může se králíček k smrti vyděsit. Připomínáte mu totiž dravého ptáka, který se k nim takto shora přibližuje. Tento instinkt, to znamená prchat, pokud se blíží nebezpečí seshora, je u králíčků hluboce zakořeněn. Také se vzájemně varují před blížící se hrozbou prudkým úderem zadní packou o zem.
 
Teddy králíček -
Byl nedávno vyšlechtěn v západní Evropě z dosud známých dlouhosrstých zakrslých plemen. Jsou to krásní chlupatí huňáčci s nádhernou, velmi dlouhou a hebkou srstí, která se snadno udržuje. Mají úžasnou přátelskou a mazlivou povahu, jsou velmi hodní a klidní i v králičí pubertě, která jinak dává zabrat všem chovatelům králíčků. Hmotnost dospělého Teddy je mezi 800g a 1700g. Teddy králíčci jsou inteligentní mazlíčci a rádi se předvádějí. Teddíci se dožívají přibližně 8 let, při dobrém zacházení i 10 let.
 
Péče o Teddyho -
Teddíci se od jiných zakrslých králíčků odlišují především tím, že mají nádhernou, hustou a dlouhou srst. Ta však vyžaduje pravidelnou  péči. Několikrát týdně je vhodné králíčka pročesat hřebenem nebo speciálním kartáčkem. Na tuto proceduru je nutné zvykat králíčka již od mala.
Králíčkovi je také nutné pravidelně zastříhávat drápky kleštičkami na nehty. Pokud si zpočátku na stříhání drápků sami netroufnete, je lepší požádat o pomoc zkušeného veterináře. Dvakrát do roka nech králíčka očkovat proti králičímu moru a myxomatóze. 
 
Potrava pro Teddy králíčky -
Základem je seno, voda, granule nebo granule mícháné s jádrem. Nejjednodušší je zakoupit si již hotově namíchané krmení ve zverimexech. Většina krmení bývá mícháná ještě se sušeným ovocem (banány, papája, kokos, šípky,atd.). Na broušení zubů je dobrý tvrdý celozrný chléb nebo větvičky ovocných stromů. Někdy můžete dát králíčkovi čerstvé ovoce jablíčko nebo jahody. Králíčci milují mrkev, ale pozor na průjmy.
Někdy můžete králíčkovi natrhat na louce, kam nechodí pejsci jitrocel, které hodně milují, ale jen v malém množství, mohl by se nafouknout a zemřít.
 
Co budete pro Teddíka potřebovat -
Než svého miláčka přinesete domů, měli byste mu připravit klec. Rozměry klece záleží na tom, na jak dlouho králíčka vypustíte proběhnout. Minimum by však měla být délka 90 cm, doporučuje se délka 1 m. Ideální podestýlka do klece je seno. V žádném pípadě však králíčka nepodestýlejte hoblinami. Hobliny se králíčkům snadno zacuchají do srsti, práší a králíček s nimi udělá hrozný nepořádek. Pokud se Váš králíček naučí chodit na záchod do jednoho rohu klece, je ideální rohový záchůdek, do kterého dáte např. stelivo Cats Best. Nejen že to pro Vás bude pohodlnější, protože záchůdek můžete i vypláchnout, ale stelivo v záchůdku navíc pohltí všechny nepříjemné pachy. Lepší než plastové jsou misky keramické. Králíček je tak snadno nepřevrhne a taky je nemůže okousávat. Jesličky na seno nejsou nutné. Seno králíčkovi můžete dát i na hromádku někam do klece, ale seno v jesličkách si králík tak snadno neznečistí a navíc bude mít v kleci víc místa. Hřeben a nůžky jsou potřeby na úpravu a údržbu srsti. Když má králíček v srsti něco zacuchaného tak, že to nejde vyčesat, použijte nůžky. Vašemu králíčkovi můžete také pořídit vitamínové a minerální doplňky jako jsou napřákad minerální lizy nebo přípravky, které se přidávají přímo do jídla nebo pití (Rabitin, Acidomid).
 
Do České republiky byli dovezeni první Teddy začátkem roku 2006, a díky skvělé povaze, atraktivnímu vzhledu - malý medvídek získávají stále větší oblibu. Plemeno bylo vyšlechtěno v západní Evropě ze spojení angora, liščí a barevný zakrslý králík. Teddy se vyskytuje nejen jako zakrslý krátkouchý králíček s ušima vztyčenýma, ale také jako beránek s ušima dolů. Teddy beránci jsou ještě mazlivější a klidnější povahy než teddy králíčci. A přestože bývají o trochu  těžší, nacházejí díky své povaze také velkou oblibu.  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.