Fretka

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 14. 06. 2010

Fretky jsou krásní malí tvorečkové. Mají protáhlé tělo a připomínají vzhledem kunu.


 Fretka

 

Jsou, ale velmi rychlé a snadnou Vám mohou utéct. V poslední době fretku chová čím dál tím více lidí a je to takový trend. Původně ji lidé využívali k chytání a vyhánění myší, králíků, škodlivých hlodavců z nor. Dnes se fretky chovají jednak pro kožešinu, jako laboratorní zvířata a dále jako domácí mazlíčci. Za psem a kočkou je to třetí nejoblíbenější zvíře. S fretkou nemusíte chodit ven jako se psem. Chová se spíše jako kočka. Většinu dne prospí. Chodí také doma na píseček. Jediný rozdíl je v tom, že se fretka moc ráda mazlí v každém věku. Fretka se fixuje často na jednoho člověka.

 
Chov fretky -
Fretky jako velmi pohyblivá zvířátka potřebují dostatek prostoru. Uvádí se, že na jedno až dvě zvířata je třeba 1,5 až 2 metry čtvereční. Mohou se chovat buď ve venkovních voliérách s podlahovou plochou nejméně 6 metrů čtverečních, se stíněním proti slunci a zatepleným koutkem na spaní, nebo v bytě. Domácí chov fretky vyžaduje klec, ve které fretka prospí většinu dne (18-20 hodin denně), avšak vybavení klece nevyžaduje žádnou podestýlku. Postačí kočičí záchod, napáječka a granule. Klec umístěte do místa, kde fretce nehrozí ofouknutí a velké výkyvy teplot. Rovněž dbejte na to, aby se fretce nestalo, že na její klec bude svítit přímé slunce. Aby se fretka nenudila je dobré jí pořídit nějakou hračku typu roury, aby do ní mohla vlézt.
 
Potřeby pro fretky -
Hračky - fretkám se v podstatě líbí hračky pro kočky, tedy to, co se dá lovit. Můžete vyzkoušet různé míčky s rolničkou, ale protože fretka má menší tlamičku, musejí mít otvory, kde míček zachytí do zubů.
Záchodek - ideální je speciální trojúhelníkový záchodek pro fretky se zvýšenou zadní stěnou. Ta je zvlášť důležitá pro samce, kteří mají sklon vykonat potřebu výš, než je okraj běžného kočičího záchodku.
Stelivo - jsou dva základní typy: hrudkovací a nehrudkovací. Protože fretky jsou masožravci s poměrně čstým vyměšováním, je vhodné použít i deodorant steliva - většinou ve formě malých kamínků, které se ke stelivu přisypou.
Postroje a vodítka - prodávají se postroje z úzkého popruhu s plastovými sponkami. Nejlepší jsou kožené postroje podšité měkkým filcem, ve tvaru písmene H a samonavíjecí vodítko pro kočky (např. Flexi).
Pelíšky - prodávají se nejrůznější typy od jednoduché deky (tzv. houpačka) přes tunely a kapsy až po složité hrady či létající talíře. 
Přepravky a batůžky - pro cestování fretkám stačí nejmenší přepravky pro kočky nebo koťata. Musejí být dostatečně bytelné, protože narozdíl od koček fretky jsou koumáci a hned začnou přemýšlet, jak přepravku rozebrat. Tašky na přenášení psů nejsou příliš vhodné, protože většina fretek z nich utíká, lepší jsou batůžky. Fretkám se v batohu na vašem břiše líbí, většinou neutíkají a navíc máte volné ruce, abyste je případně chytali.
 
Krmení pro fretky -
Fretka je šelma, proto její hlavní součástí stravy je maso a živočišné produkty. Nejlepším krmivem pro fretky jsou speciální řady zaměřené přímo pro jejich potřeby. V dnešní době už není problém sehnat speciální granule či konzervy. Někteří chovatelé nedoporučují krmit tzv. měkkým krmivem kvůli možnosti vzniku zubního kamene. Každopádně se už dají vybrat i speciální pamlsky pro fretky. Pokud nemáte v dosahu žádný zverimex, kde by takové výrobky měli, můžou být krmeny i tou nejlepší a nejkvalitnější stravou pro kočky, nejlépe ještě pro koťata. Ale i tak to fretce nezaručí vyvážený poměr živin a vše potřebné, potřebuje totiž oproti kočkám více bílkovin a tuku. Krmiva pro psy i ta superpremiová jsou naprosto nevhodná, jelikož nemají esenciální živiny jako je taurin a kyselina arachidonová, což jsou látky pro fretku zcela nezbytné.
 
Pořízení tohoto zvířátka má spoustu plus. Získáte přítulný chlupatý kožíšek, se kterým nebudete nikdy sami. Vždycky si s Vámi bude chtít hrát a bude Vás mít ráda. Fretka si plně získá Vaše srdce pro svojí jedinečnou povahu. Samozřejmě jsou také věci, které by měl budoucí majitel zvážit. Třeba že fretka někomu páchne. Jsou lidé, kteří jí nemůžou doslova ani cítit a jsou naopak tací, kterým nesmrdí. Také musíte počítat s tím, že fretka kouše a hlavně mládě zkouší, co si může dovolit. Proto ze začátku nejsou výjimkou kousnutí takříkajíc do krve. Kousání se dá samozřejmě výchovou usměrnit, ale kousat bude vždycky hlavně při hře. Prostě je to stále šelma a má své instinkty. 
 

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.