Rady co dělat, když se někdo topí

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 16. 06. 2010

V letních dnech hledají lidé úlevu u vody. Voda a vodní prostředí je pro nás příjemným společníkem ve chvílích rekreace, odpočinku a regenerace sil.


 Rady co dělat, když se někdo topí

 
V letních dnech hledají lidé úlevu u vody. Voda a vodní prostředí je pro nás příjemným společníkem ve chvílích rekreace,  odpočinku a regenerace sil. Ale pozor, voda je mocná a nejvíc ohrožuje život člověka především v nepředvídaných situacích. Pokud plavci nezachovají zásady bezpečného koupání, hrozí jim utonutí. Pokud ale chcete někoho zachránit neměli by jste se vrhat do vody bez uvážení, protože by jste  se mohli nakonec utopit také sámi. Tonoucímu člověku se zaplní plíce vodou a dýchací cesty se uzavřou, smrt nedostatkem kyslíku nastává někdy už po dvou, třech minutách. Rychlá pomoc je tedy nutná.
 
Situace záchrany osob se mohou objevit na rybnících, jezech, vodních tocích, jezerech, močálech, vodních zařízeních například nádrže, zdrže a úpravny vody ale i všude jinde.
 
Rady co dělat
Zachránce by se měl na břehu nejprve rozhlédnout, zda se nedá tonoucímu něco podat nebo hodit, aby se zachytil. Osobní zásah je vždy až poslední možnost, pro nezkušeného je totiž velmi nebezpečný. Dříve než zachránce skočí do vody, měl by někomu dát vědět, co se děje. Hlídej čas, 4 minuty pod vodou = trvalé následky.
 
Před skokem si sundejte oblečení a boty, které ve vodě představují zbytečnou zátěž. Zvážte riziko, pokud máte skočit z velké výšky či z místa, kde nevíte co je pod vodou.
 
K tonoucímu se přibližuj velmi opatrně. Nenechej se od něj chytit a stáhnout pod vodu.
 
K tonoucímu doplavte s hlavou nad vodou, když topící se člověk zmizí pod hladinou, ať víte kde to bylo a je možné ho najít. Tonoucího by jste měli rychle a razantně zachytit a táhnout za bradu k nejbližšímu břehu. Tam mu musíte odstranit z úst a nosu bláto, písek a bahno, případně vytáhnout mu zapadlý jazyk, aby jste mohli provádět umělé dýchání. Někdy je nutná i obnova srdeční činnosti. Když se podaří přivést utopeného k vědomí, vykašle vodu sám. Na břehu se nezdržuj s vdechnutou vodou a hned zahaj první pomoc. Ihned zavolejte lékaře.
 
Nejčastější příčinou utonutí je opilost a podcenění nebezpečí spojených s koupáním v neznámých vodách. Člověk pod vlivem alkoholu ztrácí soudnost a neodhadne, co zvládne. Opilý člověk snáze ve vodě prochladne a rychleji mu dojdou síly.
 
Dobrá znalost plavání, praktická znalost základních dovedností  při záchraně tonoucích a neodkladné první pomoci, snižují  riziko ztráty životů a měly by dnes patřit k samozřejmým dovednostem mladé populace. Záchrana tonoucího není jednoduchá a vyžaduje velice odpovědný přístup ze strany záchrance. Nelze se bezhlavě vrhnout do vody, protože tonoucí bojuje o život a využije vše, aby se udržel nad vodou, tedy i toho, kdo mu připlaval na pomoc.


Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.