Chováme doma miniprasátko

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

Chov maličkých a roztomilých prasátek se v poslední době rozvíjí a prásátka se stávají právoplatnými členy domácnosti.


 Chováme doma miniprasátko

 
Chov  maličkých a  roztomilých prasátek se v poslední době rozvíjí a prásátka se stávají právoplatnými členy domácnosti. Prasátka mají mnoho předpokladů být společníkem člověka a pro soužití s ním. Miniprasátko se vejde do dlaně ruky. 
 
Péče o miniprasátko -
Miniprasátko můžete chovat v bytě, i když lepší je samozřejmě rodinný dům. Chcete-li chovat miniprasátka v bytě, bude zapotřebí dostatek času, trpělivosti, pochopení a neustálou pozornost ke zvířeti. Na procházky na vodítku si prasátka zvykají velmi rychle, a pokud je v dosahu bezpečný prostor na venčení, pak je možné opravdu všechno. Prasátka chovaná venku potřebují zateplenou boudu se závětřím. Mají ráda teplo, takže v zimě je ideální podestýlka, do které se mohou zahrabat. Ještě spokojenější budou spolu dvě prasátka, která se o sebe mohou hřát a mohou spolu komunikovat. V létě vyhledávají mělkou vodu, kde by se mohla smáčet. Dobře se snášejí s ostatními zvířaty. Miniprasátka jsou nenáročné na veterinární péči. 1x za rok je nutné očkování proti července a také pravidelné odčervňování 2x do roka. Miniprasátka jsou velmi otužilé, netrpí téměř (kromě obezity) žádnými nemocemi.
 
Strava miniprasátek - 
Pro zdraví prasátka je důležitá pestrá skladba stravy a její množství. Záleží na ročním období a ubytování. Chybět by neměla tráva, seno, ovoce, přidávat se může tvrdé pečivo, obiloviny, těstoviny, brambory a jiné dle chuti. Stačí krmit 2x denně. Dále je můžeme krmit trávou, psími granulemi, zeleninou. Vyvarovat bychom se měli tučným pokrmům, masu, zbytkům potravy a také sladkostem. Miniprasátka, podobně jako jejich příbuzní z velkovýkrmen a domácích chlívků, nade vše milují jídlo. Majitelé by je proto neměli nechat se přežírat, což je nejčastější chyba, které se dopouští. Jejich stravu je třeba důkladně hlídat.
 
Výchova miniprasátka -
Výchova je stejná, jako u psů. Výchova není složitá, tito miniaturní tvorové jsou velmi učenliví. Prasátku musíte dát ovšem od začátku přísně najevo, co si smí a nesmí dovolit. Takže žádné podléhání „prasečím" očím, ale pěkně důrazně trvat na tom, že domácnost se nebude točit kolem tohoto mikroprasátka, ať je sebekrásnější. Malá prasátka jsou velmi učenlivá a chápavá, takže vás budou brzy poslouchat, když dáte jasně najevo, co smějí a co nesmějí.
 
Göttingenské miniprasátko -
Trochu větší, ale také miniprasátko. Je snadno ochočitelné, chytré, společenské a učenlivé zvíře. Smysl pro dodržování čistoty ve svém příbytku mají vrozený, nemají vůbec potíže s dodržováním hygieny a docházením na svůj záchodek přesně jako kočka. V dospělosti se jeho váha pohybuje okolo 20-ti až 30-ti kilogramů, velikostně by se dalo přirovnat toto prasátko k vlčákovi. Váhu však velmi ovlivňuje složení stravy prasátka. Lehce si můžete vykrmit nežádoucího tučného vepříka. Obecně platí, že čím jsou prasátka menší, tím jsou žádanější. 
Pohlavní dospělost je od 4 měsíců, připouští se po roce, březost trvá 100 až 115 dní. 
 
I když se prasátka ráda koupou i plavou, nevykastrovaní samečci poměrně dost páchnou. Navíc mají po dosažení pohlavní dospělosti snahu věnovat svůj sexuální zájem všemu v dosahu, včetně majitelů, členů jejich rodiny a ostatních zvířat v domácnosti. Pokud někdo nechce založit chov, měl by kance určitě vykastrovat. Dožívají se věku okolo 15-ti let. Jako každé zvíře, které žije v domácnosti u lidí, je potřeba i miniprasátka dovést k pravidelným veterinárním prohlídkám. Veterinář by měl vaše mikro prasátko prohlédnout, naočkovat proti července a také pravidelně alespoň dvakrát do roka odčervit.
 
Prasátka jsou čistotná, jsou hravá, ale zároveň svéhlavá a vyžadující společnost. Pro toho, kdo se chce při venčení stát terčem pozornosti, ideální společník. Rozhodně se s nimi nebudete nudit. Ale je nutné si uvědomit, že to není pes a není to ideální pokojové zvíře. Problém není čistota, ale neustálá činorodost a shon za něčím, vrozená životní aktivita, shánění něčeho dobrého. Prasátka se chtějí bavit a hrát si.

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.