Piraně

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

Piraně nejsou pouze dravé ryby, ale také kouzelní živočichové, kteří umějí držet pohromadě. Domovem piraní je Amazonie.


Piraně
 
Piraně nejsou pouze dravé ryby, ale také kouzelní živočichové, kteří umějí držet pohromadě. Domovem  piraní je Amazonie. Velikostně se pohybují od třiceti do čtyřiceti centimetrů. Často se zdržují v místech s průzračnou vodou, která je pro ně mnohem přitažlivější, než voda kalná. Ale ani kalnější vodou nepohrdnou. Spodní čelist je opatřena velkými trojúhelníkovitými zuby, tenkými a špičatými jako dýka. Zuby v horní čelisti jsou menší. Dokonale zapadají do mezer mezi spdními zuby. Druh Pygocentrus patří mezi nejagresivnější a nejmasožravější druhy.
 
Piraně Pygocentrus -
Tyto piraně patří mezi největší druhy a jsou velmi útočné. Pohybují se ve velkých hejnech a tehdy jsou mnohem nebezpečnější než malá skupinka. Troufnou si na ptáky, savce a dokonce i na hady. Ve velké skupině jsou velmi nebezpečné a útočí velmi rychle – málokteré oběti se podaří vyklouznout zaživa. Piraňu rodu Pygocentrus poznáte poměrně snadno. Mladí jedinci jsou poseti černými tečkami, v období dospívání se postupně tyto tečky ztrácejí a na bocích se objevují zlaté až stříbrné šupiny. Břicho je zbarveno do červena a tento jev se objevuje už u velmi mladých rybek.
 
Chov piraní doma -
V domácích podmínkách je chování piraní plaché. Piraňa je hejnová ryba. Chov piraní je velice náročný, a to nejen z hlediska finančního. K chovu piraní je potřebné mít zařízení, jehož pořizovací cena je velmi vysoká a náročnost na údržbu časově velmi náročná. K chovu piraní potřebujete velké akvárium pro dostatek prostoru. Potřebujete také speciální vybavení v podobě kvalitního filtru a osvětlení. Časová náročnost údržby se pohybuje často až kolem osmi hodin týdně, pokud nepočítáme s krmením. Nádrž s objemem 500 l postačí k chovu 4 ks piraní. Akvárium by mělo být delší než vyšší. Vnitřek akvária musí obsahovat kameny a kořeny rozložené tak aby tvořili každé piraňi její teritorium. Vzhledem k masité potravě piraní je nutné zajistit dobrou filtraci vody. Čerpadla by měla být výkonná aby zajistili dobrou cirkulaci vody(prokysličení). Doporučuje se také jednou za týden vyměnit 1/3 vody v nádrži. Množství potravy dáváme jen takové, jaké piraně okamžitě pozřou. Dospělé piraně krmíme 1 až 2 krát týdně. Pozor při manipulaci s piraňou, když je mimo vodu má snahu se do něčeho zakousnout. Piraně by se měli chovat ve skupině alespoň 4 až 6-ti ryb.
 
V přírodě patří tato ryba k nejobávanějším druhům. Během pár minut dokáže zabít i mnohem většího živočicha. Ke kořisti ji láká pach krve. Naopak v akváriu jsou velmi plaché a bojácné a při dostatku potravy je lze chovat i ve společnosti jiných ryb, dokonce například i neonek. Pokud se jim ale předloží potrava, dokáží se o ni pěkně porvat a způsobit si vzájemně i hluboké rány. Ty se jim však velmi dobře hojí. Krmí se rybím a hovězím masem, popřípadě i planktonem. 
Známe mnoho přehnaných filmů o krvavých útocích těchto ryb, které byly natočeny. Ale pravděpodobnost, že se stanete obětí hejna těchto ryb, přestože se budete koupat v Amazonce, je velmi mizivá. Piraně by musely být jednak velmi hladové a navíc, raději se pustí do menšího sousta, které pro ně bude jednodušší kořistí. Jejich agresivitu však ani přesto není dobré podceňovat. Dospělá piraňa dokáže na jednou kousnutí člověku amputovat prst.
  



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.