Chováme doma želvu

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

Želva není náročná, i když chov želv nás může překvapit svou záludností. Denně želvu krmíme a zbavujeme terárium zbytků staré potravy a trusu.


 Chováme doma želvu

 
Želva  není náročná, i když chov želv nás může překvapit svou záludností. Denně želvu krmíme a zbavujeme terárium zbytků staré potravy a trusu. Během týdne může mít želva 1 -2 dny půst. Celkově podestýlku měníme podle potřeby, při výměně substrátu terárium vyčistíme a umyjeme. Jednou týdně želvu vykoupeme ve vlažné (25°C) vodě, čímž želva získává tekutinu a vyprázdní se. Můžeme i potřít olejem nebo krémem. 
 
Potrava pro vodní želvy -
Vodní želvy se v mládí živí převážně masovou složkou potravy, v dospělosti pak ale stále více stoupá i býložravá složka, to však neznamená, že stará želva vůbec nebude jíst maso. Když dáváme želvě potravu, musíme myslet na prostor, kde se její druh v přírodě vyskytuje a snažit se dávat co nejvíce to, co by tam mohla najít. Samozřejmě to není jednoduché, a tak se jako záchytný bod ukazuje, dávat želvě co nejvíce druhů potravy. Neboť právě rozmanitost potravy želvě dává dostatek vitamínů a jiných stopových prvků, jež potřebuje.
Želvám nabízejte potravu několikrát týdně podle jejich věku a ročního období.
 
Potrava pro suchozemské želvy -
Suchozemské želvy jsou převážně býložravci.To znamená, že je budeme krmit rostlinnou sravou.Nejvhodnější jsou pro želvy listy a čerstvé byliny s vysokým obsahem vápníku.V létě podáváme pampelišku (květ i list), která je u želv velice oblíbená.Dále je vhodný jetel, jitrocel a vojtěška.Většina želv ochotně příjímá i listy nejedovatých stromů a seno.V zimně pak mají rády kapustu, kadeřávek, listy kedlubny a květáku, ale lze vyzkoušet všechny druhy zeleniny jako je např. kedlubna, rajče, okurek, strouhaná mrkev nebo paprika. Jídelníček želv by měl být velice pestrý a v podstatě můžeme vyzkoušet jakýkoli druh ovoce či zeleniny.Každá želva je jiná a brzy poznáte jejich nejoblíbenější pochoutku.
 
Péče o vodní želvu -
Želvu pravidelně vážíme a měříme a údaje si zaznamenáváme. Tyto údaje jsou potřebné v případě nemoci  a mohou nás včas upozornit, že želva není v pořádku. Želvě přes den svítíme a topíme  žárovkou, doba osvitu by měla být optimálně 10 hodin denně. Teplota v terárium by měla být okolo 28 - 32°C. Intenzita teploty a osvětlení by měla napodobovat přirozené podmínky, v teráriu by měl být i chladnější kout. Pod žárovkou by měla mít želva možnost se vyhřát až na 35C. UV-B zářivkou svítíme želvě celý den ze vzdálenosti 15-30cm nad krunýřem. Mezi zářivkou a teráriem nesmí být sklo (ani plexisklo), neboť by pohltilo UV-B záření. K automatickému zapínání a vypínání lze na zařízení namontovat spínač. Želva potřebuje zářivku s alespoň 5% UV-B záření. Kromě zářivek lze použít i výbojku Osram. Ta ovšem produkuje značné množství tepla, je proto vhodná do velkých terárií (rozhodně ne do terárií kolem 1m x 0,5m). Používáme jí 15 min. denně. V létě noste želvu ven. 
 
Co budete potřebovat -
Než si želvičku přinesete domů, měli byste si pořídit pár nezbytných věcí. 
Terárium - co se týče velikosti udává se toto: délka = délka krunýře želvy krát 5, základna = délka krát délka.
Podestýlka - kukuřičnou drť, rašelinu, písek nebo drcené dřevo. Vrstva by měla být vždy dostatečná, želvy se rády zahrabávají.
Misku na jídlo - malou misku nebo tzv. tvarovací dřevo, každý týden vykoupat, aby se řádně napily a dávat hodně čerstvé šťavnaté potravy.
Osvětlení - I když by želvy měli mít v létě možnost se slunit venku, měli by mít i v teráriu žárovku s UV zářením. Jednak jim zaručí teplo a jednak sluneční paprsky, kterých není nikdy dost a které jsou důležité pro správný vývoj krunýře hlavě mladých želv. Osvědčil se obyčejný hliněný květináč zavěšený v teráriu s žárovkou. Po vypnutí z něj ještě nějakou dobu sálá teplo.
Teploměr - slouží ke kontrole teploty uvnitř terária. Osvětlení by nikdy nemělo být uprostřed ale vždy v jednom rohu terária. Želva tak má možnost si vždy najít teplejší kout na vyhřívání a chladnější pro případ, že už to i na ni bude moc. V teráriu by se měla teplota pohybovat mezi 28-32 stupni.
Úkryt - želva má od přírody vrozený instinkt být při spaní schovaná. Proto by měla mít v teráriu místo úkrytu. Asi nejpřirozenější jsou samorosty popř. rašeliništní kořeny. Pro menší želvy se dají použít i domečky pro hlodavce.
Vyhřívací kámen - stačí obyčejný plochý kámen umístěný pod vyhřívací lampou.
 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.