Chováme doma opici

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

Opice jsou úžasná stvoření, ale s málokterým zvířetem je soužití tak problematické, jako s nimi. Přitahují nás proto, že jsou tak úžasná a vtipná a jejich podobnost člověku je nám nejbližší, umí se smát i mračit a jejich gesta a mimiky jsou dojemné.


 Chováme doma opici

 

 
Opice jsou úžasná stvoření, ale s málokterým zvířetem je soužití tak problematické, jako s nimi. Přitahují nás proto, že jsou tak úžasná a vtipná a jejich podobnost člověku je nám nejbližší, umí se smát i mračit a jejich gesta a mimiky jsou dojemné.
 
Jakou opičku si vybrat -
Docela dobře se dá ochočit z poloopic outloň, ať už malý nebo váhavý. Jsou to roztomilá zvířátka a jejich pohybová aktivita je menší než u velkých opic. Jsou to noční tvorové, takže si klidně můžete odejít do práce, a když se vrátíte, můžete se jim naplno věnovat. Dalším zástupcem menších druhů je kosman, tato zvířátka byla vždy oblíbena pro chování v domácnostech pro jejich roztomilost snadné ochočení, navíc se v zajetí snadno rozmnožuje. Kosman je denní tvor, ale je potřeba si dát pozor na nezbytnost slunečního světla, které je pro tyto opice nepostradatelné. Pozor taky na to, že si své okolí značkují močí. Jejich ubikace jim nesmíte s přehnanou čistotností uklízet, protože se potom snaží více přijímat tekutiny, aby si mohli své teritorium znovu označit, což ve většině případů vede k ledvinovým problémům. Tamaríni jsou dalším oblíbeným primátem chovaným v zajetí. Potřebují hodně vitamínů a také sluneční světlo. Pokud i tak byste chtěli větší opici, tak nejlepším zástupcem je bezesporu malpa, je z opic nejsnadněji ochočitelná, ale taky nejvychytralejší, což znamená, že každá ubikace musí být dokonale zabezpečena. Počítejte s tím, že se bude snažit všechno rozmontovat a otevřít.
 
Potrava pro opice - 
Potrava musí být velmi pestrá. Ovoce na drobné kousky v co nejširším sortimentu. Zelenina - sláty, rajčata, mrkev, okurky a podobně.Dětské ovocné přesnídávky, tvarohové krémy, jogurty, kompoty, granule pro opice. Hmyz - sarančata, cvrčky, červy.
 
Ubikace pro opice -
Zvířata potřebují dostatek pohybu, k tomu je nutná přiměřeně velká ubikace. Zde platí čím větší, tím lepší. Pro pár by měla mít rozměry 2,5 x 2 x 2m. Nejvhodnější je uzavřená ubikace, kde se dají vytvořit vhodné klimatické podmínky. Celý prostor je nutné vhodně rozčlenit, nainstalujeme zde větve, lana a malé plošiny. Ubikaci je možné osadit větším množstvím živých rostlin. V ubikaci udržujeme teplotu 22-26C a vlhkost 70 - 80%. Alespoň jednou denně rosíme. Důležité je chránit před chladem, průvanem a prašným prostředím. Jsou citlivý na stopové množství insekticidů, dezinfekčních prostředků a jiných chemických látek. Proto je nepoužíváme. Dezinfekci provádíme párou nebo horkou vodou. Jednou týdně měníme podestýlku, jednou za čtvrt roku větve. Osvětlení používáme s podílem UV záření a druhé pro ohřev. Budky s vchodovým otvorem, případně polobudky.
 
Pro všechny druhy je důležitý pobyt na slunci. Výhodný je venkovní výběh, kam je vypouštíme při vhodném počasí.
Opice nebudou nikdy tak domestikované, jako např. psi nebo kočky. Vždy si zachovají svoji přirozenost, která spočívá v jejich instinktivním chování. Takže se může někdy stát, že prostě nemají svůj den a v tom případě musíte být více opatrní. Některé z nich jsou agresivnější a dominantnější, než jiné, což při koupi stejně nepoznáte a až vám bude dospívat, může se stát, že pocítíte jejich ostré zoubky. Samozřejmě malé opice je mají menší než ty velké, takže u těch malých to není až tak děsivé. Pokud máte doma dítě, nikdy je nenechávejte spolu sami.
Opice berou děti jako podřadné ve společenském žebříčku a budou jim to dávat najevo tím, že je budou tahat za vlasy, škrábat a kousat. Jejich útoky jsou velice rychlé a je skoro nemožné uniknout.
 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.