Výběr mazlíčka do domácnosti

Typ článku: Příroda a zvířata

Datum vložení: 16. 06. 2010

aké zvířátko si vybrat? kočka, pes, králík, křeček, morče, ......


 Jaké zvířátko si vybrat? 

 

 
Kočka - 
Základní charakteristikou domácí kočky jsou výborná fyzická kondice, viditelná pohoda, přátelská povaha a snadná manipulace. 
Co budete potřebovat - 
Pořízení adekvátně velikého pelíšku, toalety, misky na vodu a zakoupit vhodné krmivo. Krmivo by mělo být kompletní, suché nebo konzervované. Musí být označeno, že je vhodné pro kočky či koťata, ale také je nutné přidávat do krmiva vitamíny a cereálie. Dále je vhodné přichystat něco pro zábavu, stabilní košík nebo speciální ubikaci pro kočky, vždy s prací poduškou a škrábadlo.
 
Pes -
Základní charakteristiku pejska nemohu napsat, záleží na plemeni a povaze daného pejska. Ale všem vřele doporučuji vybrat si to správné plemeno, které se pro Vás hodí. Také záleží, na co pejska chcete, jestli jako domácího mazlíčka, nebo na hlídání, sport, záchranáře, nebo vodícího.
Co budete potřebovat - Záleží na plemeni a zvyklostech zvířete. U dospělých psů dlouhosrstých plemen, kteří jsou uvyklí ubytovaní venku - bouda s předsíní a zateplenou ložnicí. V bytě: klidné místo bez průvanu, prostorné lůžko nízko u země, s prací poduškou. Miska na potravu a vodu, hračky.
 
Králík domácí -
Na venkově je rozšířený chov králíků klasických, v bytech
jsou převážně chovaní králíci zakrslí jako mazlíčci. Jsou to vhodní chovanci pro děti. Jsou krotcí, přítulní, dají se snadno ochočit.
Co budete potřebovat - 
Dřevěná bednička nebo klec, úkryt nepotřebuje. Miska na potravu, jesličky na seno a zelené krmení, napáječka, tvrdé předměty k okusu. Na léto je vhodný travnatý výběh s úkrytem proti slunci a dešti, zajištěný proti predátorům a podhrabání.
 
Křeček -
Křečci jsou přítulní, snadno ochočitelní, i když samičky bývají agresivnější. Jsou samotáři a nedoporučuje se je chovat v párech, i když se mohou najít výjimky. Já mám doma v jednom akváriu 5 křečků a snáší se velice dobře.
Co budete potřebovat -
Prostorné terárium nebo klec s bohatě rozčleněným prostorem (ochozy, prolézačky...). Miska na potravu, napáječka, úkryt, tvrdé předměty (např. větvičky nejedovatých dřevin) k broušení zubů, větší množství slámy nebo sena na stavbu hnízda. 
 
Morče - 
Chovají se jako mazlíčci pro děti. Morčata jsou zvědavá a velmi komunikativní zvířata, vydávají pestrou škálu zvuků, které vyjadřují jejich náladu.
Co budete potřebovat -
Jesličky na seno a zelené krmení, napáječka, případně úkryt (20x20x15 pro jedno zvíře, 20x30x15 pro dvě zvířata), větvičky nejedovatých dřevin nebo jiné vhodné předměty k broušení zubů. V létě je vhodný travnatý výběh s úkrytem ve stínu! Velké množství trávy a sena.
 
Osmák degu -
Snadno se ochočí a nekoušou, pokud se tedy necítí ohrožení. Jejich výhodou je, že nezapáchají a navíc jsou to denní zvířata, takže si s nimi můžete hrát celý den. Jsou poměrně čistotní, inteligentní a společenští.
Co budete potřebovat -
Ubikaci či úkryt, plošiny z prkének, větve a rohože na lezení, hračky, miska s "pískem pro činčily". Kvalitní seno po celý rok, v malém množství zelené krmení, dále čerstvá zelenina, obilniny, olejnatá semena, luštěniny, směs granulí pro činčily a chovné králíky, případně minerální blok.
 
Pískomil -
Pískomil je u nás populární domácí mazlíček, je to nenáročné zvířátko, které lze snadno ochočit a péče není nijak složitá
Co budete potřebovat -
Prostorné terárium nebo klec s bohatě rozčleněným prostorem (ochozy, prolézačky...).
Miska na potravu, napáječka, úkryt, tvrdé předměty (např. větvičky nejedovatých dřevin) k broušení zubů, větší množství slámy nebo sena na stavbu hnízda. Krmení podobné jak u křečků.
 
Fretka -
Fretka většinu dne prospí (16-20 hod.), ale potřebuje, abyste jí alespoň jednu až dvě hodiny denně věnovali. Mohou být chovány o samotě i ve skupině. Fretka se velmi dobře snáší s dětmi, přesto k výchově potřebuje důslednou ruku dospělého. Dospělé a vychované fretky neničí zařízení bytu. Fretky rády chodí ven na procházku, můžete jí vodit na postrojku.
Co budete potřebovat -
Ubikace nebo úkryt, vyhlídky a ochozy, úkryt připomínající noru s pracím polštářkem, miska na potravu, napáječka, kočičí toaleta, hračky, byt zabezpečený tak, aby si fretka nemohla ublížit.
 
Činčila - 
Činčilky jsou krásná a nenáročná stvoření. Mají velmi hebký kožíšek. Činčilí láska se nezískává lehce , tu si musíte zasloužit. Činčilu nejprve pozorujte v kleci a když už se vás nebude bát tak jí teprve můžete strčit ruku do klece. Někteří jedinci se ochočují lépe ,ale jiní hůře.
Co budete potřebovat -
Ubikace dobře odvětraná (nejlépe klec), větve a police na lezení, písek pro činčily na písečné koupele, miska na potravu, napáječka. Potřebují především suchou a málo výživnou stravu: seno, malé množství zrní, jen občas pro zpestření malé množství zeleného krmiva, ovoce, zeleniny apod., případně vitamínové a minerální přípravky.
 
Laboratorní potkan -
První se musíte rozhodnout, zda si pořídit samce nebo samici, začátečníkům doproučuji klidného samce. Samice jsou hravější a samci jsou spíše kolidnější tvorové.
Co budete potřebovat -
Ubikace, pestrá strava s mírnou převahou rostlinné složky. Zrniny, tvaroh, živočišná potrava (mouční červi, cvrčci, kousky vařeného masa bez soli, konzerva pro kočky...), ovoce, zelenina, zelené krmení, seno, nesolené tvrdé pečivo, průmyslově vyráběné krmné směsi, vitamínové a minerální doplňky.
 
Laboratorní myš -
Myši jsou aktivní, podnikavá a především nesmírně zvědavá zvířata. Ve dne jsou klidnější a hodně spí, zatímco navečer a v noci se jejich aktivita stupňuje.
Co budete potřebovat -
Klec nebo dobře odvětraná nádrž, úkryt 10 x 10 x 10 cm, miska na potravu, jesličky na seno a zelené krmení, napáječka, prolézačky a hračky. Krmení stejné, jako u potkana.
 
Andulka -
Andulky lze nejlépe ochočit už v jejich prvních měsících života, i když stává se, že andulka najde v lidech důvěru až po delší době (i roce). Vše záleží pouze na povaze andulky. Já andulku měla několik let, byla přítulná, ochočená a dokonce jsem ji naučila dvě slova - ahoj a svoje jméno Bobiček, které často a každému říkala.
Co budete potřebovat - 
Klec nebo voliéru, prolézačky. Andulky potřebují jíst málo, ale zato poměrně často, nejlépe 3x denně. Dřevěná bidýlka, nejlépe o různých průměrech. Důležitá je taky napáječka s čerstvou vodou, miska na krmení a grit. Na broušení zobáčku se obyčejně používá sépiová kost. Dobré je andulkám pořídit do klece i nějakou hračku, například houpačku nebo zrcátko, aby se měla čím zabavit v době vaší nepřítomnosti.
 
Papoušek -
Vyžaduji od chovatele hodně času a pozornosti. Jsou známi svou plachostí v přítomnosti cizích lidí. Většinou se upnou jen na jednu osobu. Potřebuji spoustu hraček, aby se nenudili, ty by se často měly přemisťovat a obměňovat, aby se papoušek zabavil.
Co budete potřebovat -
Klec, hnízdní budka, substrát - nejlépe minerální písek, dále krmítko, pítko, koupelnička, bidla, pro rozmnožování hnízdní budka. Ochočeným ptákům poskytneme každý den možnost proletět se po bytě.
 
Hadi -
Jsou to dravci vyznačující se dlouhým tělem bez končetin. Hadi jsou dokonalí lovci. Kořist loví obvykle pomocí jedu nebo škrcení. Hadů jsem se vždy bála, dokud jeden známí mě nepozval k němu domů. Pěstuje krajtu a hroznýše. Nejprve jsem se bála jen na něj šáhnout, později se už po mě plazil a už mi to nevadilo, ale já osobně bych ho doma nechtěla. 
Co budete potřebovat -
Pro jedince do 3m délky ubikace d200 x š80 x v80 cm, terárium s větvemi anebo policemi, vhodná je větší vodní nádrž. Živé krmení vhodné velikosti (hlodavci, králíci, kuřata, holubi).
 
Želva -
Suchozemské želvy jsou ideální zvířata především pro alergické děti. Želvu si nemůžete chovat jako mnohá jiná zvířata, nemůžete si ji chovat jako například morče či křečka. Můžete ji však hladit po hlavě, nebo po krunýři to necítí. Proto se při jejím chovu hlavně zaměřujeme na pozorování. Želva se dožívá i 60 let.
Co budete potřebovat -
terárium s úkrytem a místem pro vyhřívání, po teplou část roku je možný chov ve venkovním výběhu, nutnost suchého úkrytu před nepřízní počasí, ale i před sluncem. Krmení: pampelišky, salát, zelí, rajčata, mrkev, okurky, jablka, kompoty, jen výjimečně živočišné bílkoviny (kousek masa nebo vařeného vejce), vitamínové a minerální přípravky.
 
Rybičky -
Akvaristika není zrovna jednoduchá, i když se Vám to může na první pohled zdát. Ideální ryba pro začínající akvaristy je živorodka duhová (paví očko, gupka) protože je nenáročná a bez problémů se množí.
Co budete potřebovat -
Delší a širší nádrže, akvária, písčitokamenité tmavé dno s plochými kameny (nejlépe břidlice), kořeny určené pro akvaristiku. Úkryt z hustších rostlin + dostatek volného prostoru pro plavání. 
 
Autor - jessynka

 



Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.