Jak pomoci a předejít otravě houbami

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 17. 06. 2010

Houbaření je český národní sport, přesto se každoročně houbami otráví mnoho lidí. Někdy jde i o otravy smrtelné.


  1.  Jak pomoci a předejít otravě houbami
 
Houbaření je český národní sport, přesto se každoročně houbami otráví mnoho lidí. Někdy jde i o otravy smrtelné. 
Nikdo by neměl jíst houby, které dokonale nezná. Jedovatost podle barvy, vůně, chutě a dalších nepřímých známek nezjistíte, je to pouze nejlepší cesta k otravě. Smrtelně jedovaté houby jsou většinou nenápadné, voní a chutnají dobře. U smrtelných otrav je i to, že někdy se první příznaky objevují až za několik dní po požití houby.
 
Existují jednoduchá pravidla a jejich dodržováním můžete výrazně snížit případné zdravotní obtíže spojené se sbíráním a vařením hub. Sbírejte jen houby, které bezpečně poznáte, a to do prodyšných košíků, v žádném případě ne do igelitových tašek nebo plastových krabiček. Po příchodu z lesa houby ihned zpracujte a houby hodně dlouho a správně tepelně upravujte. Buďte opatrní při sběru ještě nevyvinutých malých hub, pokud není zcela vyvinutá, nemusejí být patrny hlavní rozpoznávací znaky a snadno pak dojde k záměně za jedovatou. Pokud si nejste jisti druhem houby, raději je neberte. Nejvážnější otravy jsou způsobeny záměnou jedlých hub za nejedlé.
 

První pomoc

V případě podezření na otravu, ihned vyvolejte u otráveného zvracení.  U dospělých vypitím půl litru přesolené teplé vody (nedoporučuje se u dětí) nebo prstem do krku, abychom z žaludku odstranili co nejvíce jedovaté látky.  Pokuste se zintenzivnit vyprazdňování střev, dejte postiženému projímadla, podejte mu živočišné uhlí a dávejte mu hodně pít na proplachování ledvin. V žádném případě ale nepodávejte alkohol, mléko nebo kávu. Poté ihned zavolejte záchrannou službu nebo dopravte postiženého do nemocnice, kde dají obsah žaludku k toxikologickému rozboru. Rozbor je velmi důležitý k identifikaci toxických látek, které ohrozily otrávenému pacientovi zdraví a na které lékař v nemocnici použije protilátku. Zajistěte pro záchrannou službu vzorky jídla, zbytek jídla nebo obsah žaludku, pokud pacient zvracel. Dalším druhem jsou psychotropní otravy, které se projevují rozrušením, agresivitou, halucinacemi, nevolností, bušením srdce, rozšířením zornic a někdy i zvracením. Během dvou dnů tyto obtíže samy vymizí. Psychotropní otravy způsobuje třeba Lysohlávka česká, Muchomůrka tygrovaná či Muchomůrka červená. Vážné zdravotní komplikace hrozí při otravě těmito houbami lidem se srdečními, cévními a psychickými problémy.
Jestliže nastanou křeče nebo bezvědomí, zvracení nevyvoláváme a ani ústy nic nepodáváme. Je nutné sledovat životní funkce, zajistit průchodnost dýchacích cest a při poruchách a zástavě dechu zahájit podpůrné či umělé dýchání, při zástavě oběhu nepřímou srdeční masáž.
 
Malé děti, hlavně kojenci a batolata, by houby jíst neměly vůbec. Houby do dětské stravy nepatří. Platí to zejména u dětí s různými druhy alergií. Konzumace hub může, a často i vyvolává u dětí kombinované alergické reakce. Způsobuje je chitin, který je v houbách obsažen. Houby také obsahují bílkoviny, které jsou hůře stravitelné. 
Důležité také je hlídat děti, aby samy neochutnávaly syrové houby. Děti totiž rády napodobují chování dospělých, proto by houbaři před nimi nikdy neměli syrové houby ochutnávat.
 
Otrávit se můžeme i jedlými houbami, které byly nevhodně skladované, nebo zapařené.
Nejjedovatější houbou v Česku je muchomůrka zelená. Příznaky otravy průjem a zvracení, se mohou objevit až za 8 až 12 hodin, nebo i za 24 hodin. Otravy muchomůrkou jsou velmi často smrtelné. K dalším jedovatým houbám patří například muchomůrka tygrovaná nebo hřib satan.
 
 
Autor - jessynka


Autor: jessynka

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.