La Maleza - divadelní svět brno 2010

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 22. 06. 2010

V rámci seriálu divadelních představení Divadelní svět Brno 2010 bylo k vidění mnoho divadel jak klasických, tak i jedno velmi speciální. Jedná se o divadelní skupinu ze Santiago de Chile, kteří Brno navštívili jako vůbec první herci z Chile a to se svým působivým thrillerem ,,Maleza“ v překladu Plevel.


Divadlo, hrané v prostorách krásně opraveného divadla Radost, bylo určeno pro veřejnost, ale přizvány na něj byly hlavně školy základní a střední. Příběh vyprávěný prostřednictvím divadla a loutkové animace byl ve španělštině, ale divadlo promítalo na plátno české titulky, které mohly alespoň částečně pomoci mladším žákům, kteří španělsky nemluví.

 

FOTO: Anna, Clara a plátno s animací

 

Anna (Muriel Miranda) je mladá ženy, která žije zavřená v domě na jihu Chile, jejíž život je poznamenán smrtí jeho otce a šílenstvím své matky. Aby se dostala ven z tohoto vězení, Anna se obrátí k její přítelkyni Clare (Paula ARO), a společně hledají způsoby, jak uniknout. Když zjišťují, že jediná možnost, jak se z jejich vězení dostat, je zavraždit šílenou matku, Clara neváhá a pro svou kamarádku zabíjí. Chvíli žijí svobodným životem, dokud Anna nezačne mít výčitky svědomí a duch její matky ji dožene k šílenství. Clara již nemůže snést její chování, a proto Annu opouští. Naprosto bezradná Anna se proto vrhá z vysokého schodiště dolů a působivá animace divákům vysvětluje, že Clara byla vlastně celou dobu výplodem její fantazie a vše, co se stalo, bylo dílem schizofrení vězněné ženy.

 

FOTO: kamarádka Clara

 

             Speciální montáž spočívá v interakci těchto dvou oborů (divadlo, animace), které ukazují dvě skutečnosti, animace je mentální reprezentace Anny a hrané scény jsou fyzikální reprezentaci, ale ani o trochu méně zkroucené. Loutky a lidé vyprávět tento příběh souběžně, animované scény se doplňují, herečky živě dabují okolní zvuky animace. 

 

FOTO: Anna, Clara, Anna

 

               Inscenace je založena na vzájemném propojení aktérů a projekce, přenáší na různá místa a slouží jako živé kulisy. 

 

 

FOTO: Anna, projekce, Clara


 

                Příběh měl děj i spád, jak mladší, tak dospělí diváci chvílemi přestávali dýchat a běhal jim mráz po zádech a všichni ze sálu odcházeli s neuvěřitelným nadšením a spokojeností ze zážitků a to u školních představení bývá opak pravdou. Jediná škoda je, že představení nemohla vidět širší veřejnost, protože jsem si naprosto jistá, že nemůže být člověk, kterému by se hra nelíbila. Klobouk dolů a můžeme se jen těšit na další návštěvu z Chile.

 

Na motivy příběhu: Karen Bauer, s Muriel Miranda, Paula Camila Aros a Miranda.

Režie: Muriel Miranda

 



Autor: claraSnowwhite - Autor z oblibeny.cz

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.