Muzeum papírových modelů Police nad Metují

Podobné akce

Účinkující: Papírové modely

Typ akce: Výstava

Zahájení: 09. 12. 2012
Ukončení: 09. 12. 2021

Popis akce

Víte kde uvidíte nejmenší Zlatou uličku?
Víte kde uvidíte letadlovou loď Yorktown?
Víte kde uvidíte Albatros Robura Dobyvatele?
Víte kde uvidíte Pražský hrad a Popelčin zámek pěkně pohromadě?
Víte kde uvidíte dvě Kolosea vedle sebe?
Víte jak uvidíte zbraň Terminátora?
Víte kde uvidíte největší mouchu?

No přece v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

Muzeum papírových modelů bylo otevřeno v roce 2012 v Polici nad Metují a stalo se tak druhým nejstarším muzeem papírových modelů na světě. Muzeum je vedle malých soukromých muzeí, díky více než 1200 exponáty, největším stálým vystavovatelem papírových modelů v České republice. Představuje vývoj papírového modelářství od nejstarší známé papírové vystřihovánky ze 16.století, přes modely z časopisu ABC až po současnou tvorbu. Vystavuje díla nejen modelářů z České republiky, ale i z Polska, Slovenska a Německa. Expozice, na které se podílelo téměř 80 stavitelů modelů, včetně autorů a vydavatelů, potěší návštěvníky všech generací a díky své originalitě a jedinečnosti bude návštěvníky oslovovat opakovaně.

Prohlídka expozice nabízí „virtuální“ procházku světovou architekturou. V muzeu návštěvník spatří modely, se kterými se nikde jinde nesetká, takovým exponátem je např. model Pražského hradu od arch. Richarda Vyškovského, který doposud nebyl vydán.
Stejně široký záběr nabízí i modely inspirované vojenskou tématikou, lodní dopravou, leteckou a kosmickou technikou a modely inspirované sci-fi a fantasy nás zavedou až na samotnou hranici lidské představivosti.
Zvláštní zmínku si zaslouží unikátní dioráma polského mořského pobřeží s majáky vybudované ve spolupráci s polskými kolegy modeláři a funkční model kolejiště polického nádraží z 50. let 20. století vytvořený duchovním otcem Muzea papírových modelů v Polici nad Metují Ladislavem Badalcem.
V muzeu spatříte i nástěnnou prezentaci plakátů z uplynulých výstav papírových modelů a také se dočtete o historii papírového modelářství. Expozici doplňují vzácné ukázky vystřihovacích archů např. dřevotisky z Japonska nebo sady vojáků z konce 19. století. Více se návštěvník prostřednictvím krátkých medailonů seznámí s konstruktéry modelů tvořících pro časopis ABC a může i porovnat jejich originální kresbu s tiskem s časopisu.
Uprostřed expozice je i dílna, kde si návštěvníci mohou sami vyzkoušet vystřihnout a slepit model, který si odnesou jako ojedinělý suvenýr z návštěvy muzea.
Muzeum papírových modelů nabízí programy pro skupiny, které mohou absolvovat interaktivní program různé úrovně podle věku a schopností účastníků.

Návštěvníci budou odcházet z muzea plni vzpomínek na dětství, které se jim vybaví při pohledu na modely, které sami kdysi stavěli. Pro jiné budou modely v muzeu inspirací pro vlastní tvorbu anebo si zakoupí vystřihovánku z bohatého výběru, které muzeum nabízí.

Zřizovatelem Muzea papírových modelů je Město Police nad Metují.

Místo konání: Police nad Metují, Tyršova 341

Přesná adresa: Police nad Metují, Tyršova 341 (Hledat na mapě)

Police nad Metují (okres: Náchod kraj: Královéhradecký kraj stát: Česká republika)

WWW pořadatele: www.MPMPM.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!