APOSTROF, Praha 2014 - 30.6. - 2.7.2014

Podobné akce

Účinkující: Theatre PEARL - Írán, Compagnia Teatrale Costellazione - Itálie, Studio Kompánia - Maďarsko, Mystic Theatre - Belgie, Teatr Czrevo - Polsko, Divadlo Continuo - ČR, Hokksund Byteater - Norsko, Teatro Didático - Brazílie

Typ akce: Festival

Zahájení: 30. 6. 2014
Ukončení: 02. 7. 2014

Vstupné: 100,- / 50,- Kč, permanentky 400,-/300,- Kč

Popis akce

XVI.TRADIČNÍ MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ FESTIVAL
V DIVADLE NA ZÁBRADLÍ A TEATRO NoD - ROXY
Konec června a začátek července bude opět patřit mezinárodnímu festivalu nezávislých a amatérských divadel XVI. Apostrof, Praha 2014. Letošní ročník se koná ve dnech 30. června až 2. července v již tradičních prostorech Divadla Na zábradlí a Experimentálního prostoru Roxy-TeatroNoD za podpory Hl. města Prahy, MKČR a Státního fondu kultury. Návštěvníci se mohou těšit na tři dny plné divadla v podání souborů z Brazílie, Itálie, Polska, Maďarska, Norska a České republiky a nově také ze zemí, které dosud nehostil - z Íránu a Belgie. V průběhu celého festivalu mají diváci možnost zapojit se do hlasování o Cenu publika udělovanou za divácky nejúspěšnější inscenaci. Po každém představení se konají diskuse s tvůrci pod vedením divadelního kritika Vladimíra Hulce.

Festivalový program zahájí v pondělí 30. června v 18 hodin v Teatro NoD – Roxy host nejvzdálenější - THEATRE PEARL z Íránu, poprvé v Praze a pouze podruhé v Evropě. Divadlo přiveze emočně vypjatou inscenaci My Soufiya o ženě, která z lásky křivě přísahala a teď tráví své poslední dny ve vězení.
Večer ve 20 hodin se v Divadle Na zábradlí představí jediný český účastník DIVADLO CONTINUO s představením Den osmý. Continuo je mezinárodní nezávislá divadelní skupina, jejíž nezaměnitelnou poetiku vytváří pohyb, hudba, fyzické herectví, tanec, cirkusové techniky, živá muzika a výrazná výtvarná stylizace. Inscenace vzniklá zpracováním mytologických motivů, spojuje prvky fyzického a loutkového divadla za doprovodu živé hudby. Tvoří ji tři příběhy o dvojznačnosti lidského bytí. O touze člověka po nesmrtelnosti na jedné straně a jeho trvalém podléhání přirozenosti, závisti, strachu a zlobě.

V úterý 1. července zahájí program festivalu v 15 hodin na Eliadově knihovně DNz polská herečka Joanna Stelmaszuk-Troc monodramatem Jak vrba v poli vyrůstala jsem (Ja ju poli verboju rosła), čerpajícím z kulturního odkazu Bělorusů v polském regionu Podlasie. Hrdinka příběhu používá podlasieský běloruských dialekt na jevišti profesionálního divadla CZREVO jako první na světě.
V podvečer v 18 hodin pokračuje program v pruhovaném sále Divadla Na zábradlí neobyčejným představením brazilského souboru ze Sâo Paula TEATRO DIDÁTICO da UNESP s názvem O, Rio (Řeka) – čerpající z motivů básně João Cabrala de Melo Neto. Inscenace obohacená o prvky výtvarného umění nabízí mnohavrstevné vizuální divadlo. Dominantou je písek, který zaplňuje celý hrací prostor plný úžasných obrazů s herci, loutkami, textem objekty, kde všechny prvky mají stejnou důležitost. Čistá poezie pro oči!
Další magický zážitek čeká diváky večer v Teatro NoD. Italský soubor COMPAGNIA TEATRALE COSTELLAZIONE vstupuje do programu s náročnou fascinující inscenací Katedrála volně inspirovanou Chrámem Matky Boží v Paříži V. Huga a Žebráckou operou B. Brechta. Hraje se na holé scéně, osazené jen anachronickými objekty, jako je například sedm kovových štaflí, které neustále mění místa, vytvářejí různá prostředí a v plné míře zastupují klasické prvky scénografie. Postavy hrající s těmito rekvizitami jsou stále v pohybu, procházejí dynamickým vývojem, navozují rychlé změny situací. Výsledkem je až démonická atmosféra podtržená nezbytnou hudbou, nabitá rytmem a dramatickými obraty.

Závěrečný festivalový den - 2. červenec - začíná v 15 hodin představením norského divadla HOKKSUND BYTEATER. Soubor se často věnuje dílu Franze Kafky. Letos pro festival nastudovali jeho Proměnu, věnovanou 90. výročí Kafkova úmrtí. Proměna Gregora Šamši v odporného brouka je příběh o lidské důstojnosti a mezilidských vztazích, fanatizmu, sobectví a nenávisti ke všemu, co překračuje obecně zažité normy.
V 18 hodin se program festivalu přesune opět do Teatro NoD. Maďarské STUDIO KOMPÁNIA je tradičním účastníkem Apostrofu a jeho umělecká úroveň je vždy nadprůměrná. Předloňský vítěz Ceny publika se letos představení mezinárodním projektem Pět oken – lexikologie pohledu. Symbol okna je leit-motivem inscenace. Okno vymezuje naší část světa, okno, jehož prostřednictvím vidíme svět a svět vidí nás. Jak říká excentrický architekt Friedrich Hun¬dert-was¬ser, „každý člověk má právo namalovat si své okno podle svého jako otisk své duše a má právo na světlo, umožňující mu vyřezat okno ve zdi svého souseda, aby se dostal do kontaktu s ním“. Kompánia - letos ve spolupráci s polským režisérem Krzysztofem Żylińskim - přináší na Apostrof jako vždy nové, překvapující, neobvyklé a výsostně umělecké autorské dílo.
Posledním představením festivalového programu bude Romeo a Julie – po smrti v podání belgického MYSTIC THEATRE. Scénář hry tematicky vychází ze Shakespearovy tragédie a inscenačně z předpokladu, Romeo a Julie si nebyli osudem určeni. Kromě titulních postav je zde proto ještě třetí se dvěma tvářemi – ženskou a mužskou, zosobňující další milostné partnery hlavních hrdinů. Představení, rozkrývající psychický stav Romea a Julie, označují tvůrci jako psychologickou tragédii.

Na závěr festivalu APOSTROF proběhne 2. července ve 20 hodin v Divadle Na zábradlí večer na rozloučenou se slavnostním vyhlášením Ceny publika pro nejúspěšnější inscenaci, o které hlasují diváci vždy bezprostředně po skončení každého z deseti představení.
O všech festivalových akcích, pořadatelském divadle Lucerna i o samotném festivalu, jeho divadelních dílnách a vstupenkách více na www.apostrof.org.
Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí od 10. června, v průběhu Apostrofu na festivalových scénách vždy hodinu před představením.

PROGRAM FESTIVALU

30.6. 2014 pondělí

17.30 Zahájení (NoD)
18.00 Theatre Pearl, Teherán, Írán
Nasrollah Ghaderi: MÁ SOFIE (NoD)
20.00 Divadlo Continuo, ČR
DEN OSMÝ (DNz)

1.7. 2014 úterý

15.00 Teatr Czrevo, Polsko (DNz - EK)
O. Zabużko: JAK VRBA V POLI VYRŮSTALA JSEM
18.00 Teatro Didático da UNESP, Brazílie
Kol. Teatro Didático: ŘEKA (DNz)
20.00 Compania Teatrale Costellazione, Itálie
Roberta Costantini: KATEDRÁLA (NoD)

2.7. 2014 středa

15.00 Hokksund Byteater, Norsko
Franz Kafka: PROMĚNA (DNz)
18.00 Kompánia Studio, Maďarsko
Kol. KS: PĚT OKEN (NoD)
20.00 Mystic Theatre, Belgie (TNZ)
W. Shakespeare, A. Sukiasyan:
ROMEO A JULIE PO SMRTI

Místo konání: Divadlo Na zábradlí a Teatro NoD-Roxy

Přesná adresa: Anenské nám.5, Praha 1 + Dlouhá 33, Praha 1 (Hledat na mapě)

Praha (okres: Praha kraj: Praha stát: Česká republika)

Pořadatel: Lucerna, o.s.
WWW pořadatele: apostrof.org
Předchozí akce: Emil Viklický Trio
Následující akce: LETNÍ SLAVNOST

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!