Poklady Vysočiny

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 21. 11. 2014
Ukončení: 22. 2. 2015

Popis akce

Muzeum Vysočiny Jihlava a Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě si dovolují pozvat širokou veřejnost k návštěvě velkého výstavního projektu s názvem Poklady depozitářů, který je kolektivním dílem všech muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina, tj. Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Pelhřimově a v Třebíči, dále Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Horácké galerie v Novém Městě na Moravě.
Finančně výstavu zaštítil Kraj Vysočina částkou přes 1 mil. Kč; zejména propagace výstavy je pak financována pomocí přeshraničního projektu Živá kulturní spolupráce Vysočina – Dolní Rakousko, jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod.
Celý výstavní projekt je výjimečný tím, že v takovém rozsahu nebyly dosud sbírky v majetku Kraje Vysočina a způsoby péče o ně představeny veřejnosti. Výstava nabízí zajímavé pohledy do muzejního a galerijního zákulisí a seznámení s tím, jak se v podobných institucích pracuje. Návštěvníkům umožní rovněž kráčet ve stopách sbírkových předmětů a absolvovat celou cestu, během které se z obyčejného předmětu stane předmět sbírkový a tím i cenný doklad proměn přírody, člověka a celé společnosti. Především však, jak už název výstavy napovídá, se představí skutečné poklady - to nejzajímavější, co muzea a galerie ve svých sbírkách opatrují. Vystavované sbírkové předměty nejsou běžně k vidění, některé nebyly dosud vystaveny vůbec nebo před mnoha lety. V řadě případů jde o unikáty, a to jak svým významem vědeckým, historickou hodnotou, uměleckým ztvárněním nebo finančním vyjádřením jejich ceny. S některými z nich jsou spojeny poutavé příběhy v souvislosti s jejich vznikem, existencí či s jejich získáním do sbírek.
Výstava využívá všech klasických i moderních způsobů prezentace. Základem je samozřejmě vlastní prezentace exponátů, kterou doprovází stručné texty, k dispozici bude audioprůvodce a obsáhlý katalog. Zájemci budou moci nahlédnout do publikací, které jednotlivé instituce vydaly v posledních letech, případně se zúčastnit soutěže o ceny formou kvízu. Výstavu budou doprovázet přednášky pro školy i pro odbornou veřejnost, připraven je program pro školy, pro nejmenší návštěvníky dotykové pexeso, tematické velkoformátové puzzle a další aktivity.
Projekt byl od začátku připravován jako putovní. První instalace bude v Jihlavě (muzejní sbírky budou představeny v Muzeu Vysočiny Jihlava, galerijní sbírky v Oblastní galerii Vysočiny), postupně bude následovat prezentace výstavy v průběhu roku 2015 a na začátku roku 2016 v Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Novém Městě na Moravě.
Výstava v Jihlavě bude pro veřejnost otevřena v pátek 21. listopadu a návštěvníci si ji mohou prohlédnout do 22. února 2015. Vstupné na výstavu je stanoveno jednotné 40 Kč (zlevněné pro děti do 6 let, studenty a důchodce 20 Kč). Se vstupenkou zakoupenou v muzeu bude možné kdykoliv navštívit také část výstavy, která je instalována v Oblastní galerii Vysočiny, a naopak.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!