... a s Ním přišla Spása

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 05. 12. 2014
Ukončení: 18. 1. 2015

Popis akce

Muzeum Vysočiny v Jihlavě pořádá v letošním roce výstavu betlémů ze svých bohatých sbírek. Jedná se o původní jihlavské soukenické betlémy, které v takovém rozsahu nebyly ještě prezentovány. Celý fond prošel v letošním roce konzervátorským ošetřením, a je proto namístě ho v co největším měřítku představit veřejnosti. Většinou se jedná o řezbářské výtvory z poloviny 19. a počátku 20. století od dnes již neznámých autorů, což ale nic neubírá na jejich atraktivnosti. Jihlavské betlémy se stavěly každoročně v jiné podobě a i letošní interpretace je poněkud neobvyklá. Vedle jednoho rozsáhlého betlému jde o dalších 12 tématických námětů, které se v jihlavských soukenických betlémech pravidelně vyskytovaly – pastýřská scéna, tříkrálový motiv, orientální námět, těžba stříbra apod.
Snahou organizátorů je ukázat co nejvíce z muzejního betlémového fondu. Součástí výstavy je i ukázka současné řezbářské tvorby jihlavského betlémáře a řezbáře Jiřího Musila, který obohatil svými výtvory sbírky jihlavského muzea, a jeho betlém se postupně rozrůstá.
Výstava v jihlavském muzeu je doplněna i jedním větším betlémem a dvěma menšími náměty třešťských betlémů, které jsou rovněž v muzejním fondu, tentokrát pobočky Muzea Vysočiny v Třešti. Jedná se o původní řezané, ale i papírové betlémy z přelomu 19. a 20. století.
Další částí výstavy jsou betlémy zapůjčené z Muzea Vysočiny v Třebíči. Jde o deset současných, ale velice originálních betlémů architekta a designera Josefa Macholána z Třebíčska.
Výstava s názvem … a s Ním přišla Spása potrvá v jihlavském muzeu od 5.prosince 2014 do 18. ledna 2015.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Masarykovo nám. 57/58 (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz
Předchozí akce: Kouzlo vánočních ozdob
Následující akce: Vánoce očima arménských dětí

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!