Hudební nástroje v proměnách času

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 24. 1. 2015
Ukončení: 06. 4. 2015

Popis akce

Návštěvníci jihlavského muzea si v prvním čtvrtletí roku 2015 mohou prohlédnout hudební nástroje ze sbírky Jaromíra Růžičky z Prahy.
Život pana Jaromíra Růžičky je s hudbou a s hudebními nástroji přímo propojen, v dětství začal hrát na trubku v lidové škole umění a poté působil v různých pražských dechových orchestrech.
Sběratel se této zálibě věnuje již asi 30 let. Své „sběratelské kousky“ hledá a nalézá v různých inzerátech, burzách, obchodech se starožitnostmi, vetešnictvích a v poslední době
i na internetových aukcích.
V jeho sbírce jsou zastoupeny téměř všechny druhy existujících hudebních nástrojů.
Návštěvníci výstavy se mohou těšit na dechové nástroje plechové - trubky, křídlovky, kornety, lesní i invenční rohy, baskřídlovky, tuby, heligony, dechové nástroje dřevěné –
flétny, pikoly, hoboje, fagoty a klarinety. Strunné nástroje smyčcové budou zastoupeny především houslemi. Ze skupiny strunných drnkacích nástrojů budou prezentovány mandolíny, kytary, citery, loutny a tamburašské nástroje.
Z bicích nástrojů budou ke zhlédnutí pochodové bubínky, činely, tympán i méně známé hudební nástroje.
Ve sbírce Jaromíra Růžičky jsou zahrnuty i další předměty související s hudbou, jako jsou dirigentské taktovky, staré katalogy výrobců hudebních nástrojů, další reklamní materiály a fotografie vojenských a jiných hudebních souborů.
Výstavu doplní i figurky (porcelánové i z jiných materiálů) znázorňující muzikanty hrající na různé hudební nástroje.

Přijďte si tedy prohlédnout nástroje, které dokáží vyloudit libé zvuky provázející lidstvo po celá staletí. Výstava bude přístupna v malém výstavním sále od 23. ledna do 6. dubna 2015.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!