Sopky v geologické historii Moravy a Slezska

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 16. 4. 2015
Ukončení: 14. 6. 2015

Popis akce

Fenomén sopečné činnosti je zřejmě tím nejpopulárnějším a nejznámějším jevem, který v geologických oborech existuje. Efektní výbuchy sopek, tekoucí láva, katastrofy se škodami na majetku i oběti na životech - středoevropan má něco takového obvykle spojeno s exotickými zeměmi. Sopečná činnost byla ale v geologicky nedávné minulosti velmi intenzivní i na našem území.
Výstava představuje sopečnou činnost jako geologický fenomén - příčiny a typy vulkanismu, včetně popisu největších sopečných katastrof i současných aktivních vulkánů. Těžištěm výstavy je však sopečná činnost na našem území (s důrazem na Moravu a Slezsko) - a to od té nejstarší doložené (kolem 725 milionů let) až po tu nejmladší, z geologického hlediska současnou.
Výstava vznikla ve spolupráci Vlastivědného muzea v Olomouci, Katedry geologie PřF UP Olomouc, Muzea Prostějovska v Prostějově a Ústavu geologických věd PřF MU Brno. Jejími autory jsou Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D., RNDr. Vladimíra Jašková a prof. RNDr. Antonín Přichystal, DSc.
Na téma sopečné činnosti proběhne také v muzeu několik přednášek: Ing. Jiří Šura bude přednášet o vulkanismu obecně (21.4.2015) a v druhé přednášce představí sopky Islandu (5.5.2015). Mgr. Vladislav Rapprich, Ph.D. seznámí zájemce s vulkány Čech (2.6.2015) a Mgr. Tomáš Lehotský, Ph.D. s vulkány Moravy a Slezska (15.5.2015).

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!