Aljaška

Podobné akce

Účinkující: Šebestian Šulc

Typ akce: Ostatní akce

Zahájení: 05. 10. 2015
Ukončení: 05. 10. 2014

Vstupné: 40,- Kč

Popis akce

Aljaška je 49. státem USA /r.1959/, od Ruska získána v r. 1862 za 7,6 mil. USD. Je největším státem USA – měří celkem 1,720.000 km2 a na jejím území žije 627 tis lidí. Zatím co je obvyklé chránit omezené přírodní lokality statutem Národního parku, Chráněné krajinné oblasti nebo Přírodním parkem, je na Aljašce chráněn celý ekosystém. Na téměř 8 mil. hektarů je režim Arktické národní rezervace,která zahrnuje povodí 18 významných řek s různorodostí rostlin a zvěře. Turisté na Aljašce obdivují nenarušený charakter přírody a jsou často ohromeni rozsahem horských i lesních systémů. Mezi stromy zde vévodí mohutný sitka spruce – ano, podobný našemu smrku je označený jako „fešný“, však je také jedním ze symbolů Aljašky.

Díky pětistovce ledovců včetně Malaspine Glacieru, který je větší než celé Švýcarsko jsou říční systémy Aljašky neobvykle bohaté na vodu a ryby, mezi kterými vévodí další symbol Aljašky -king salmon, jeden ze sedmi druhů lososa, losos královský.

Nemůžeme vynechat další ze symbolů Aljašky, země svobodných a sebevědomých lidí, navštívíme město Wasille, místo startu sportovní slavnosti mašerů Iditarod Trail. Na pěších úsecích putování se seznámíme s medvědy, losy a jeleny elky i wapiti. Přeletem nad Mc Kinley, nejvyšší horou severoamerického kontinentu završíme návštěvu nejvýznamnějšího Národního parku Denali.

Při návštěvě Aljašky nelze opominout historická místa zlaté horečky – město Dawson City s hrobem českého polárního excentrika Eskymo Welzla, jak je nazván na náhrobní desce a srubem spisovatele Jacka Londona. Pochopitelně navštívíme údolí řeky Klondike se zlatonosnými přítoky Bonanza, Eldorado a Gold mines. Budeme přítomni rýžování zlata v místě nálezu prvního nugetu. Zlatá horečka je spojována s Aljaškou, ale hlavní popisované centrum výskytu zlata se nachází paradoxně již na území kanadské provincie Yukon Territory.

Celé tajemství krásy Aljašky má, mimo jiné, původ v dlouhodobé činnosti zalednění, které nesmlouvavě upravovalo mohutnou, divokou členitost reliefu krajiny. Se zážitky z měsíčního putování vás seznámí Šebestian Šulc z Mostu.


Místo konání: M-klub

Přesná adresa: Macháčkova 28 Plzeň (Hledat na mapě)

Plzeň (okres: Plzeň-město kraj: Plzeňský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Knihovna města Plzně
WWW pořadatele: http://m-klub-plzen.webnode.cz
Předchozí akce: SAŠA KIRILOV: Koncert v knihovně
Následující akce: Turecko

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!