Mgr. L. Netušil: Josef Pírka a jeho tvorba

Podobné akce

Účinkující: L. Netušil

Typ akce: Výstava

Zahájení: 23. 9. 2015
Ukončení: 23. 9. 2015

Popis akce

Východočeské muzeum připravilo na hlavní sezónu výstavu historických fotografií autora Josefa Pírky, který působil v Pardubicích od 80. let 19. století do 30. let 20. století. Bez nadsázky lze říci, že patřil mezi nejvýznamnější pardubické fotografy a bývá považován za jednoho ze zakladatelů sportovní fotografie. Ačkoli od jeho smrti uplynulo více než sedmdesát let, jeho práce má mezi odbornou veřejností stále mimořádně vysoký kredit. Východočeské muzeum má to štěstí, že ve svých fondech uchovává jedinečné skleněné negativy z fotografovy pozůstalosti. Převážně z nich je sestavena tato mimořádná prezentace.
Přestože je Josef Pírka známý především snímky parforsních honů a Velké pardubické, tematika, kterou se zabýval, byla velmi široká. Díky uměleckým ambicím se v jeho tvorbě objevily záběry přírodních scenérií, romantických zákoutí nebo rázovitých pardubických postaviček. Unikátní výstava představí průřez celou jeho rozmanitou tvorbou. Vystaveny jsou jak originální pozitivy, tak kontakty ze skleněných negativů, z nichž mnohé nebyly veřejnosti dosud nikdy představeny.

Místo konání: Východočeské muzeum v Pardubicích

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Pardubice (okres: Pardubice kraj: Pardubický kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích
WWW pořadatele: www.vcm.cz

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!