Narodil se Ježíšek

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 01. 12. 2015
Ukončení: 10. 1. 2016

Popis akce

Každoročním závěrem výstav v muzeu je obvykle výstava vánoční. Velmi úspěšné bývají betlémy, hračky, lidové tradice, případně kombinace všeho tak, aby se dostavila správná vánoční atmosféra.

Letošní výstava je pojata zcela odlišně. „Narodil se Ježíšek“ pravděpodobně bude asociovat představu veselých a milých svátků, dárků, možná i trochu dětského vnímání kouzelného času, ale podtitul „křesťanské Vánoce“ naznačuje již něco specifičtějšího.

Není málo těch, kteří nejen jako praktikující křesťané dobře vědí, co znamenala událost narození dítěte v betlémském chlévě. Pojetí ale cílí hlavně na ty návštěvníky, kteří si tradiční „svátky hojnosti“, jak byly nazývány ještě za mládí dnešních babiček, s nějakou skutečnou historickou událostí nespojují.

Textová část výstavy jednoduše a srozumitelně popisuje příběh, který se traduje již po dvě tisíciletí a jenž má oporu v knize knih – Bibli, přičemž neopomíná ani pohanské svátky zimního slunovratu.

Ze sbírkového fondu Muzea Vysočiny Jihlava vystavujeme artefakty, které jsou většinou po léta skryty v depozitářích. Obrazy a plastiky představují „aktéry“ dávného příběhu. Poprvé návštěvníci uvidí nenápadný dlouho přehlížený obraz u nás docela neobvyklého zpodobení kojící Madony a také obraz černé Madony. Velmi vzácným exponátem je sousoší Vyučování P. Marie, který zapůjčila Královská kanonie premonstrátů na Strahově z křestní kaple kostela sv. Jakuba.

Na vernisáži promluví farář téhož kostela D.ThLic. Petr Božík. V úterý 15. prosince v 17 hodin začne přímo ve výstavním sále adventní beseda s Mgr. Františkem Tichým.

A od dětí, ať už při návštěvách s rodiči nebo se školkou, případně školou, budeme shromažďovat maličké dárky pro Ježíška, pro něž je vyhrazen prostor v předsálí. Samozřejmě dárky vyrobené, namalované, klidně i s věnováním.

Letošní muzejní Vánoce nejsou „veselé“ ani tradiční. Snaží se být pobídkou k zamyšlení v dnešní blahobytně přesycené materialistické době. A také k zamyšlení nad tím, které atributy nás řadí mezi země vyspělé kultury a jsou-li dostatečně chráněné před vnějším ohrožením jinými, podstatně razantnějšími vlivy.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz
Předchozí akce: Zaniklé vesnice na Brtnicku
Následující akce: Já bych chtěl mít tvé foto

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!