Drahé kameny Českomoravské vrchoviny

Podobné akce

Účinkující: xxx

Typ akce: Výstava

Zahájení: 29. 9. 2016
Ukončení: 27. 11. 2016

Popis akce

Českomoravská vrchovina je profesionálům i laikům dobře známá svou přírodní rozmanitostí a bohatstvím. Také geologická pestrost, množství ložisek a výskytů nerostných surovin i mineralogických (sběratelských) lokalit je pro Českomoravskou vrchovinu typická. Jen málokdo už ale ví, že Českomoravská vrchovina je také územím, na kterém se v neobvyklé míře vyskytují různé typy drahých kamenů. Kamenů, které byly a stále jsou úspěšně získávány a zpracovávány do šperkové podoby řadou „amatérů“ i profesionálních brusičů a výtvarníků.
Výstava si klade za cíl provést zájemce světem drahých kamenů Českomoravské vrchoviny – ukázat jejich přírodní zdroje, formy výskytu, lokality i možnosti a formy jejich šperkového zpracování. Vystaveny jsou nerosty, částečně zpracovaná drahokamová surovina i šperky a ozdobné předměty – řada ukázek je zcela unikátní a nebyla dosud nikdy veřejně vystavena.
Autoři výstavy se inspirovali celoživotním publikačním, sběratelským, dokumentačním a výzkumným dílem RNDr. Ivana Mrázka a RNDr. Luboše Rejla: jejich sbírky jsou dnes součástí mineralogické sbírky Muzea Vysočiny Jihlava a jsou základem výstavy. Sbírku dr. Rejla získalo muzeum v letošním roce díky mimořádné podpoře svého zřizovatele Kraje Vysočina.
Výstavu lze navštívit v malém výstavním sále od 29. září do 27. listopadu; doplněna bude komentovanou prohlídkou a přednáškou na téma drahé kameny, která se v rámci Týdne vědy uskuteční 8. listopadu.

Místo konání: Muzeum Vysočiny Jihlava

Přesná adresa: Muzeum Vysočiny Jihlava Masarykovo nám. 57/58 Jihlava (Hledat na mapě)

Jihlava (okres: Jihlava kraj: Vysočina stát: Česká republika)

Pořadatel: Muzeum Vysočiny Jihlava
WWW pořadatele: http://muzeum.ji.cz
Předchozí akce: Divadlo Kámen: Mamut mamut (derniéra)
Následující akce: Tropy v Jihlavě

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!