NECHYTEJ MĚ ZA SLOVO! WORKSHOP S KLÁROU SMOLÍKOVOU

Podobné akce

Účinkující: Klára Smolíková

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 10. 11. 2016
Ukončení: 10. 11. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

Čtvrtek 10. listopadu v 10.00, KNIHCENTRUM.cz DŮM KNIHY Ostrava

Navštivte DŮM KNIHY KNIHCENTRUM a zažijte Hrátky s čerticí Dorkou. Spisovatelka Klára Smolíková si pro děti připravila workshop. Děti se spolu s čerticí Dorkou ze stejnojmenné knížky pustí do chytání slov a výrazů, které se používají v přeneseném významu. Společně budou zkoušet chodit do houslí, nenechají si uletět včely, budou malovat čerta na zeď a ráno vyskočí z postele jako rybička. Jazykové hrátky zpestří hra s rekvizitami a vyplňování pracovních listů (vhodné pro 2. a 3. třídy ZŠ). A kdy? Ve čtvrtek 10. listopadu od 10.00.

Čertice Dorka - Nechytej mě za slovo!
Malá čertice Dorka vyrůstá u své babičky. Někdy si spolu báječně rozumějí, jindy se vůbec nemohou dohodnout. Dorka totiž každou chvíli chytá babičku za slovo. Jak se to dělá? To si počíháte na větu či slovní spojení, které by mohlo vlastně znamenat něco úplně jiného, než dotyčný myslí. A skočíte po něm! Čertice má nejen velkou představivost, ale ještě k tomu umí trošku kouzlit, takže se třeba po ránu promění v rybičku a vyskočí z postele. Jak si to babička přála. Rozverná knížka čtenářům představí známá rčení, přirovnání a ustálená spojení, která v dětských očích mohou nabývat zcela jiných významů. Když utíká mléko, vidí ho děti stejně jako Dorka pelášit po cestičce. Kdo vzal nohy na ramena, si ty nohy na ramena opravdu zavěsil. Svět čertice Dorky se po tři roky představoval v časopise Sluníčko a nyní se můžete s přepracovanou rubrikou potěšit a pobavit v knižním vydání. Každé přísloví je doplněno o úkol či kvíz, který pomáhá rozvíjet postřeh a dovednosti dětí.

Spisovatelka, lektorka a scenáristka Klára Smolíková se věnovala většinu času psaní příspěvků do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Honza Smolík, její tehdejší manžel. Psala také vzdělávací materiály pro učebnice a vytvořila desítky sad pracovních listů pro základní školy. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila v Husitském muzeu. Z Tábora několik let dojížděla na Pedagogickou fakultu UK, kde vedla seminář o mediální výchově. Posléze se do Prahy přestěhovala a působila v Národním muzeu jako vedoucí vzdělávání. Jako muzejní pedagog spolupracuje s muzei i jako externista, píše scénáře vzdělávacích portálů a filmů. K publikovaným materiálům pořádá semináře pro učitele a ráda připravuje besedy ve školách a knihovnách pro dětské čtenáře. Knihy, které publikuje, jsou převážně určené dětem. Prvními čtenáři byly její děti: syn Tobiáš a dcera Jorika. Protože už povyrostly, troufá si Klára napsat taky něco pro starší čtenáře. Takovou vlaštovkou je kniha H. U. S. pro náctileté. S druhým manželem Jiřím W. Procházkou vydali v dubnu 2015 Mrtvou šelmu, kterou otevírají detektivní sérii Souřadnice zločinu. Nejnovějším projektem je komiksová revue Bublifuk. Čtvrtletník pro holky a kluky plný původních českých komiksů zaštítilo nakladatelství Triton.

Během měsíce listopadu se zúčastněte slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského.
Po celý měsíc listopad bude v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz probíhat 5. KNIHA ZDARMA - Čím VÍCE knih nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 30. 11. 2016.
Rezervujte si místo e-mailem rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!