BESEDA S VLASTIMILEM HARAPESEM NEJEN O KLASICKÉM BALETU

Podobné akce

Účinkující: Harapes

Typ akce: Ostatní akce

Zahájení: 11. 11. 2016
Ukončení: 11. 11. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

Pátek 11. listopadu v 16.00, KNIHCENTRUM.cz DŮM KNIHY Ostrava

Zveme vás na besedu s Vlastimilem Harapesem nejen o klasickém baletu, ale také o prvních choreografiích Jiřího Kyliána uvedených v Národním divadle v Praze za jeho uměleckého vedení. Součástí besedy bude nejen pozvánka na otevřenou baletní zkoušku choreografie Jiřího Kyliána Falling Angels a následnou předpremiérovou besedu s asistentkou Jiřího Kyliána - Roslyn Anderson a Vlastimilem Harapesem, která se uskuteční v sobotu 12. listopadu v 13:15 hodin ve foyeru DJM na téma DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT, ale také pozvánka na premiéru představení DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT. Těšíme se na vás v pátek 11. listopadu v 16.00 v DOMĚ KNIHY KNIHCENTRUM.
Inscenace DVA SVĚTY/JEDEN SVĚT, která bude mít slavnostní premiéru 17. listopadu v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona je výjimečná už spojením světově uznávaných tvůrců Jiřího Kyliána, Ohada Naharina a Itzika Galiliho. Ve složeném večeru každý svým vlastním a neopakovatelným způsobem naznačují rozmanité směry vývoje současného baletu. V podtitulu inscenace využíváme všeobecně známý genderový piktogram, který snad s trochou humorného odstupu odkazuje k biologickému prazákladu onoho věčně inspirativního vztahu lidského spojení – nespojení mezi mužem a ženou.

Vlastimil Harapes je považován za nástupce a pokračovatele největší osobnosti českého poválečného baletu M. Kůry. V době své vrcholné umělecké dráhy uplatňoval v rolích jak svou ideální fyzickou dispozici, eleganci i oduševnělou tvář, tak všestranně vyspělou techniku, kterou si zdokonaloval i studiem v Petrohradě v baletní škole Malého akademického divadla. K jeho výkonům patří Romeo a Mercutio v Kůrově a Weiglově inscenaci Prokofjevova baletu Romeo a Julie, Escamillo ze Ščedrinovy Vášně, Spartakus z Chačaturjanova stejnojmenného baletu. Tančil samozřejmě i různé prince z baletních pohádek (Louskáček, Labutí jezero, Popelka). Po hostování na zahraničních scénách, kde si získal pevné postavení jako typický danseur noble romantického repertoáru, se do Národního divadla vrátil po roce 1989 jako choreograf a šéf baletu. Prosazuje zejména moderní taneční dramaturgii. Mladičkého Harapese zaměstnávali filmoví režiséři i jako herce, hrál však i ve filmech ze 70. let. Z filmů, ve kterých se Vlastimil Harapes objevil, můžeme jmenovat Markéta Lazarová, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Panna a netvor nebo Bolero. Hrál jednu z hlavních rolí po boku Marty Vančurové ve filmu Den pro mou lásku.
Během měsíce listopadu se zúčastněte slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského.
Po celý měsíc listopad bude v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz probíhat 5. KNIHA ZDARMA - Čím VÍCE knih nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 30. 11. 2016.
Rezervujte si místo e-mailem rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!