SPISOVATELKA ROMANSKÁ POKŘTÍ SIRKU HENRIHO BREMONDA

Podobné akce

Účinkující: Lydie Romanská

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 14. 11. 2016
Ukončení: 14. 11. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

Pondělí 14. listopadu v 16.00, KNIHCENTRUM.cz DŮM KNIHY Ostrava

Zveme vás na prezentaci novinky, besedu a autogramiádu spisovatelky Lydie Romanské v pondělí 14. listopadu v 16.00. Verše představí Ing. Jan Trtílek a odborným slovem doplní Mgr.Ing. Radomil Novák, Ph.D.

Název Sirka Henriho Bremonda manifestuje příklon autorky k teorii tzv. „čisté poezie“. Tu je třeba opsat a připíchnout nad postel pod obrázek anděla strážného, říká autorka. Chuť malin, která se obnaží škrtnutím sirky v trávě, je alegorie principu tvorby, odhazování balastu v proudu slov, redukce nepoetických součástí jazyka. V knížce jsou verše z toulek po oblíbených místech Evropy, připomenutí veršů francouzských básníků, také Chlebnikova nebo Miłosze. Přestože ji rmoutí neutěšený stav světa, věří v lásku a neopouští ji humor. Bělostný půvab sněženek vidí jako předznamenání životního cyklu přírody, člověka i této knížky veršů. Tleská metafoře, což ji nebrání v obdivu k vrcholům racionálního chování člověka, k originálním myšlenkám nebo objevům v oboru elementárních částic.

Lydie Romanská se profesně zabývala hudební teorií a sbormistrovstvím. Psala libreta dětských oper a texty sborových skladeb. Deset let vedla semináře tvůrčího psaní na Slezské univerzitě v Opavě. Se svou poezií vystupovala mj. na mezinárodním hudebním festivalu Janáčkův máj a na Colours of Ostrava. Organizuje literární život Obce spisovatelů ČR pro středisko Ostrava. Podílí se na vydávání jeho občasníku Průhledy. Je místopředsedkyní Rady Obce spisovatelů ČR a členkou českého centra Mezinárodního PEN klubu.
Během měsíce listopadu se zúčastněte slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského.
Po celý měsíc listopad bude v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz probíhat 5. KNIHA ZDARMA - Čím VÍCE knih nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 30. 11. 2016.
Rezervujte si místo e-mailem rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!