Čtyři roční období na talíři s Babicou a Sapíkem

Podobné akce

Účinkující: Jaroslav Sapík

Typ akce: Knihy a literatura

Zahájení: 06. 12. 2016
Ukončení: 06. 12. 2016

Vstupné: zdarma

Popis akce

Najděte radost a inspiraci na talíři dle rytmu přírody
Úterý 6. prosince v 16.00 – 17.00, KNIHCENTRUM.cz DŮM KNIHY Ostrava

První setkání kuchařů proběhlo v roce 1978. Jejich životní cesty se pak obloukem osudově protnuly na Barrandově. Jaroslav Sapík, špička v kuchařském oboru a Jiří Babica, jeden z našich nejoblíbenějších televizních kuchařů prozradí, co je na vaření baví a kde hledají inspiraci. Nepropásněte besedu a autogramiádu v úterý 6. prosince v 16.00.

Životním posláním autorů této jedinečné knihy je vaření. Poprvé se potkali v roce 1978, na Václavském náměstí v kuchyni hotelu Ambassador, kde byl Jaroslav šéfkuchařem a Jiří k němu nastoupil jako kuchařský talent. „Byl to náš progresivní elév,“ vzpomíná nestor českých kuchařů a jeho kolega doplňuje: „Už tehdy jsem si uvědomil, že se pro tohle povolání narodil.“ Znovu se setkali na Barrandově, kde v současné době natáčejí pořad Babica vs. Sapík. Čtyři roční období na talíři jsou jejich prvním společným knižním projektem. Jaroslav Sapík, špička v kuchařském oboru a propagátor české kuchyně doma i v zahraničí, s oblibou vaří pro širokou veřejnost a hlavně pro hosty ve svojí rodinné restauraci. Jiří Babica je jeden z našich nejoblíbenějších televizních kuchařů a jeho doménou je vaření určené pro všechny. „Vždycky jsem chtěl, aby si moje recepty zvládnul připravit každý doma sám a měl z vaření radost.“ Rytmus střídajících se ročních období provází i jejich společnou knihu a lahodně se vine celým rokem. Používají při tom hodně surovin, které jsou v dané roční době přirozeně dostupné a patří do ní.

Jiří Babica
Vyučil se v pražských hotelech Palace a Ambassador a po vojně nastoupil do hotelu Alcron v Praze. V roce 1989 odešel do Německa a začal pracovat ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Jiří je od dětství aktivní sportovec a s basketbalovým týmem měl první cestovatelské zážitky, které se staly jeho největší láskou. „Cestování mě vždycky hodně bavilo. Ve všech koutech světa jsem se zajímal hlavně o to, jak žijí a co jedí obyčejní lidé.” Inspiraci čerpal na všech kontinentech, kromě Antarktidy. Učil se v Japonsku, Karibiku, Malajsii, jižní Africe, na Havaji, v Austrálii a na Novém Zélandu a v Indonésii. „Začal jsem přemýšlet, jak nové poznatky využít, a nakonec jsem se přihlásil do konkurzu na šéfkuchaře v prestižní restauraci Petersberger Hof a vyhrál jsem. Byla to skvělá práce. I dál nachází na svých cestách rozdíly mezi naší a místní kuchyní a baví ho hledat varianty chutných a přitom dostupných jídel s exotickými prvky. Vždy bere ohled na to, aby si je mohli uvařit i obyčejní lidé.

Jaroslav Sapík
Pracoval v hotelu Ambassador od roku 1967 až do roku 1995 a postupně se propracoval do pozice šéfkuchaře. V letech 1983-1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí
Procestoval mnoho zemí a navštívil přední hotely a restaurace v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku,Madarsku, Indii, Singapuru. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile.
V roce 1992 si otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem, kde pomáhá zajištovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.
Je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.

Během měsíce prosince se zúčastněte slosování o vstupenky do Národního divadla moravskoslezského.
Po celý měsíc prosinec bude v Domě knihy KNIHCENTRUM.cz probíhat akce 5. KNIHA ZDARMA - Čím VÍCE knih nakoupíš, tím větší SLEVU máš. Akce platí do 31. 12. 2016.
Rezervujte si místo e-mailem rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky 607 082 029. Upozornění – 15 minut před začátkem akce rezervace propadají, dostavte se prosím včas!

Místo konání: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Ostrava (okres: Ostrava-město kraj: Moravskoslezský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: KNIHCENTRUM.cz, DŮM KNIHY Ostrava
WWW pořadatele: http://www.knihcentrum-ostrava.cz/news

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!