JFB2017: RICHARD BONA MANDEKAN CUBANO (CM, CU, VE, MX) / DAN BÁRTA, ROBERT BALZAR TRIO & FILHARMONIE BRNO (CZ)

Podobné akce

Účinkující: Richard Bona – zpěv, baskytara, kytara, sitar, perkuse, klávesové nástroje, Osmany Paredes – piano, Luisito Quintero – perkuse, Rey Alejandre – trombon, Dennis Hernandez – trubka, Roberto Quintero – perkuse/ Dan Bárta – zpěv, Robert Balzar Trio: Robert Balzar – kontrabas, Jiří Levíček – klavír, Kamil Slezák – bicí nástroje, Filharmonie Brno, dirigent Pavel Šnajdr

Typ akce: Koncert

Zahájení: 04. 4. 2017
Ukončení: 04. 4. 2017

Vstupné: I. kategorie: 990 Kč-V. kategorie: 390 Kč

Popis akce

Richard Bona, kamerunský basový kouzelník, je v Brně teprve podruhé a navíc po desetileté pauze, fanoušky však zde nepochybně má. World popový zvuk jeho kapely je stejně nenapodobitelný jako Bonovo frázování a energická baskytarová ekvilibristika. Bonův otec byl zpěvák a perkusionista, jeho matka zpěvačka – Richard Bona se s hudbou proto musel nutně setkávat už od dětství. Nadání, kterým byl obdařen, se tak mohlo úspěšně rozvíjet a setkávání s hudbou se mu stalo druhou přirozeností. Když mu byly čtyři roky, začal se učit hrát na balafon, a už v pěti vystupoval v místním kostele. Protože jeho rodina byla chudá, vyráběl si většinu hudebních nástrojů sám, a to včetně flétny a kytary – ta měla struny nataženy přes nádrž ze starého motocyklu… Pověst o jeho talentu se brzy rozkřikla, a tak byl Bona zván na různé festivaly a slavnosti. S kytarou začal už v jedenácti a od té doby jej nepustila. Trochu pravda narostla, ale láska ke strunám přetrvala.

Tvůrčí spojení Dana Bárty a tria Roberta Balzara není na brněnském JazzFestu žádnou novinkou. Řada fanoušků jistě vzpomíná na jejich úspěšné vystoupení v Janáčkově divadle v roce letech 2007 a 2013. Tentokrát však dostane obvyklý dialog ještě třetího hráče do party a nebude jím nikdo menší, než šestapadesátičlenný orchestr brněnské filharmonie. Další exkluzivní projekt iniciovaný Filharmonií Brno a JazzFestem navazuje na úspěšné spolupráce s hudebními velikány Avishaiem Cohenem a Richardem Gallianem. Navíc jeho iniciátoři na rozdíl od předchozích projektů vsadili na zdejší aranžéry Jiřího Levíčka a Roberta Balzara a vyplatilo se. Jejich úpravy si totiž hned při premiéře na Hudebním festivalu Špilberk získaly srdce posluchačů. Vzniká tak unikátní spojení kritiky ceněné a zároveň posluchači mimořádně oblíbené jazzové formace Robert Balzar Trio, symfonického orchestru Filharmonie Brno a populárního multižánrového zpěváka a autora Dana Bárty, jehož eklektická tvorba je zakořeněna spíše v rocku a soulu. Stylově patří toto spojení na pomezí jazzu a popu, jejich společný výtvor je navíc částečně konceptuální a syntetický. Sestava Robert Balzar Trio se v nedávné minulosti několikrát postupně obměňovala až k dnešní podobě, kdy ji tvoří kontrabasista Robert Balzar, pianista Jiří Levíček a hráč na bicí nástroje Kamil Slezák. Dan Bárta s triem spolupracuje od roku 1999 a z jejich první společné desky Theyories pochází základní hudební materiál pro většinu orchestrálních aranží z pera Jiřího Levíčka a Roberta Balzara. Filharmonie Brno si pečlivě vybranými multižánrovými spolupracemi buduje pověst schopného, flexibilního a pohotového orchestru, jemuž není cizí žádná dobrá hudba.

Místo konání: Janáčkovo divadlo

Přesná adresa: (Hledat na mapě)

Brno (okres: Brno-město kraj: Jihomoravský kraj stát: Česká republika)

Pořadatel: JAZZFESTBRNO AHEAD s.r.o.,
WWW pořadatele: http://www.jazzfestbrno.cz/

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!