IBÉRICA 2011/festival španělské kultury/Ibérica clásica - klavírní recitál Ivána Martína

Podobné akce

Účinkující: .

Typ akce: Divadelní představení

Zahájení: 17. 8. 2011
Ukončení: 17. 8. 2011

Popis akce

Festival Ibérica přináší atmosféru Španělska už poosmé



Praha/Brno/Boskovice, 16. - 20. srpna 2011



Festival španělské kultury Ibérica 2011 představí své umělce na koncertech v Praze, Brně a Boskovicích. Tématem letošního ročníku festivalu je kulturní bohatství Iberského poloostrova vzniklé v průběhu několika století. V dramaturgické koncepci festivalu se tak objeví umělci ze starého flamenkového rodu Vargas - Maya, stejně jako hudba španělského klasicismu či poezie a kinematografie 20. století.



Letošní Ibériku otevře komponovaný pořad "Vracím se pro svá křídla - Vuelvo por mis alas", věnovaný granadskému básníkovi Federiku G. Lorkovi, od jehož smrti uplyne 18. srpna 75 let. "Základním prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado a kytaristy Petra Víta," upřesňuje dramaturg festivalu a zároveň jeden z protagonistů představení Petr Vít. "Básnický text F. G. Lorky v podání Tomáše Hanáka dodává tomuto představení nový, neočekávaný rozměr a barvu."



Iván Martín je brilantní interpret patřící do nejmladší generace španělských klavíristů. Jeho koncert zařazený do každoročního cyklu "Ibérica Clásica" bude mimo jiné poctou španělskému skladateli Antoniu Solerovi, jehož skladby nahrál Iván Martín na své nejnovější CD pod hlavičkou Warner Music.



Hlavními hvězdami festivalu jsou tanečníci IVÁN VARGAS & VERO "LA INDIA". "Tito taneční mistři jsou představiteli autentického flamenka z legendární granadské čtvrti Sacromonte," doplňuje Petr Vít. "Reprezentují flamenco ničím nepřikrášlené, zemité a syrové, umocněné virtuózními výkony granadských hudebníků."



V doprovodném festivalovém programu je pro diváky připravena atraktivní nabídka různých aktivit: inaugurační festivalová fiesta, přehlídka filmů španělské kinematografie zahrnující díla legendárních režisérů Carlose Saury či Luise Bu?uela, vernisáž fotografií Jiřího Bendla "JARO V ANDALUSII - ANDALUCÍA PRIMAVERAL" a módní přehlídka flamenkových kolekcí z dílny Lere Lere.



Součástí festivalu budou již tradičně hudební a taneční tvůrčí dílny za účasti tuzemských i zahraničních lektorů. Nebude chybět ani teoretický seminář zaměřený na historii a vývoj flamenka a jeho jednotlivých stylů. Milovníci flamenkového tance, kytary, perkusí, kastanět, salsy i argentinského tanga tak budou mít letos opět celých pět dní na to, aby jim přešly do krve i ty nejzapeklitější rytmy a taneční kreace.



Novinkou letošního festivalu bude intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, organizovaný španělskou kulturní asociací SPAINART.

Místo konání: Besední dům Brno

Přesná adresa: Komenského nám. 8, Brno, (Hledat na mapě)

Brno (okres: Brno-město kraj: Jihomoravský kraj stát: Česká republika)

WWW pořadatele: http://

Vkládání kulturních akcí zdarma

Kulturní akce mohou zcela zdarma vkládat registrovaní a přihlášení uživatelé.

Pro lepší zviditelnění kulturní akce na našem webu, nás neváhejte kontaktovat.


Informace o kulturních akcích nemusejí být aktuální. Účinkování na dané kulturní akci si ověřte přímo na stránkách pořadatele kulturní akce!