TZ: Nejvíc cen si ze Skupovy Plzně odvezla inscenace La Putyka

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 08. 07. 2010

festival českého profesionálního loutkového a alternativního divadla


Koncepce festivalu Skupova Plzeň:
- Výběrové bienále českého profesionálního loutkového a alternativního divadla.
- Prezentace pro zahraniční hosty s cílem podpořit vývoz českého loutkového
a alternativního divadla do světa.
- Soutěžní přehlídka s udílením cen.
- Národní výběr doplněný mimořádnými zahraničními inscenacemi sloužícími jako inspirace českým tvůrcům.

 

Na slavnostním zakončení 28. ročníku Skupovy Plzně porota udělila celkem 9 individuálních cen, jedno zvláštní ocenění a jedno čestné uznání. Nejvíc cen si z Plzně odvezla inscenace La Putyka – za hudbu, jeden z hereckých výkonů a za režii. Velmi úspěšné bylo i domácí Divadlo Alfa, které získalo dvě ceny za inscenaci James Blond a jednu za Démonův pramen. Ceny v plzeňském Divadle Alfa předal předseda poroty, proděkan DAMU, divadelní kritik a publicista, Zdeněk Aleš Tichý. Dalšími členy poroty byli Petr Vodička, režisér, herec, autor, a Renáta Pavlíčková, scénografka. Na festivalu se představilo celkem 16 soutěžních inscenací českých loutkových a profesionálních divadel. Slavnostní zakončení 28. Skupovy Plzně se uskutečnilo po představení polského divadla Teatr Groteska Hommage à Chagall.

 

Tečku za letošním ročníkem udělalo symbolicky představení La Putyka, po jehož skončení se v šapitó U Ježíška odehrál  koncert kapely Nightwork.

 

Oproti minulému ročníku před dvěma lety podstatně vzrostl počet návštěvníků. 28. festival Skupova Plzeň, který poprvé nesl ve svém názvu vedle slova loutkový také slovo alternativní, navštívilo celkem 5821 diváků, při minulém 27. ročníku to bylo téměř 3 a půl tisíce návštěvníků.

 

„Na Skupově Plzni byly k vidění vynikající ryze loutkářské inscenace i vynikající produkce řazené do proudu alternativy. Loutkáře jistě potěší, že jim nehrozí vyhynutí, neboť se k loutkám hlásí i nastupující divadelní generace. A příznivci druhého tábora se zase mohou těšit z toho, že česká alternativa dospívá. Alternativní produkce jsou ve svém provedení čím dál profesionálnější a zároveň dokazují, že jejich tvůrci nemusí jen kopírovat zahraniční vzory, ale dovedou vytvářet vlastní originální poetiku,“ uvedl mimo jiné v závěrečném slově poroty její předseda Zdeněk A. Tichý
 

 

Ceny města Plzně udělené na XXVIII. ročníku festivalu českého profesionálního loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň

 

Zvláštní ocenění poroty – tzv. Cenu Antonína Šimeli – Davidu Lynchovi a jeho loutkářské inkarnaci Radku Beranovi za inscenaci Divadla Buchty a loutky Lynch

 

Čestné uznání
Estelle Charlier a Romualdu Collinetovi za inscenaci Polichinelle, pěkný ptáček

 

Ceny města Plzně – kandidáta na hlavní evropské město kultury 2015

 

Markovi Zákosteleckému za výpravu inscenace Divadla Alfa James Blond

Jakubu Prachařovi, Vojtovi Dykovi a Janu Maxiánovi za hudbu k inscenaci La Putyka

Janě Prekové za kostýmy k inscenaci Divadla Alfa Démonův pramen

Daliboru Muchovi a Tomáši Vychytilovi za hudbu k inscenaci Divadla Minor Hon na Jednorožce

Tomáši Jarkovskému a Jakubovi Vašíčkovi za scénář a koncepci inscenace Naivního divadla Neklan.cz

Ivě Peřinové za text hry Labutí jezírko pro Naivní divadlo
in memoriam

Jiřímu Kohoutovi za herecký výkon v roli Hostinského v inscenaci La Putyka

Tomáši Dvořákovi za režii inscenace Divadla Alfa James Blond

Rostislavu Novákovi za koncept a režii inscenace La Putyka

 

28. ročník Skupovy Plzně
Skupova Plzeň představila od 13. do 17. června 24 inscenace - výběr představení českých profesionálních loutkových a alternativních divadel, dva mezinárodní projekty, inscenace studentů DAMU a špičkové zahraniční soubory z Francie, Polska a Slovenska. V rámci doprovodného programu se uskutečnily dvě výstavy a také koncerty ve stanu na dvoře Divadla Alfa (skupiny Gdo přijde…, Jananas a Poitin) a koncert kapely Nightwork po závěrečném představení La Putyka v šapitó U Ježíška.

 

Děkujeme Vám za přízeň, kterou jste festivalu Skupova Plzeň věnovali, a těšíme se na setkání za dva roky - na 29. ročníku v červnu 2012.

 

Tiskový servis
Daniela Vítová
Agentura Public Eye s.r.o.

 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.