Václav Marhoul obdržel uznání českých kinařů.

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 12. 10. 2009

Novoborská akademie spojených kinematografií udělila svou letošní výroční cenu za nejlepší režii Václavu Marhoulovi za jeho válečné drama Tobruk. Originální ocenění - plastiku ve tvaru ženského torza z litého skla ze sklárny Ajeto v Lindavě – převzal Václav Marhoul osobně během slavnostního večera v Novém Boru.


Novoborská akademie spojených kinematografií již osm let sdružuje vedoucí přibližně osmdesáti jednosálových kin z celé České republiky, kteří každoročně hlasují o udělení výročních cen pro české filmy v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herec, nejlepší herečka, cenu získává také nejúspěšnější film ve filmové distribuci. „Sami tvůrci přiznávají, že naše ocenění pro ně mají jednu velkou přednost. Nejde o cenu kritiků, ani akademiků, ale lidí, kteří s filmem pracují, ve svém kině jej vidí několikrát, takže mají čas a možnost zamýšlet se nad ním....,“ vysvětlil Radovan Novotný, vedoucí kina v Novém Boru.
Válečné drama Václava Marhoula Tobruk se odehrává v roce 1941 v severoafrické poušti. Inspirovala jej kniha Stephana Cranea Rudý odznak odvahy a také skutečné osudy dobrovolníků československého praporu bránícího za 2. světové války na straně spojenců strategický libyjský přístav Tobruk obležený Němci a Italy. Film, oceněný třemi Českými lvy, doporučila Evropská filmová akademie do nejužšího výběru na nominace Evropských filmových cen 2009. Tato prestižní ocenění jsou považována za evropskou obdobu Oscara.

 

Kontakt
Oficiální stránky filmu: www.tobruk.cz

Silver Screen
Palác Lucerna, Vodičkova 36, 110 00, Praha 1
tel: + 420 296 236 491
e-mail: silverscreen@oasanet.cz

Mediální servis
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz


 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.