Východočeské divadlo Pardubice

Typ článku: Divadlo a programy

Datum vložení: 12. 10. 2009

Program Východočeského divadla Pardubice


 Úterý 13. 10. Pokud se chcete pořádně zasmát, přijďte na 19.00 hodin do Městského divadla, kde se uskuteční další repríza Černé komedie (sk. F) - situační komedie na druhou v pohostinské režii Zdeňka Duška. Děj hry se odehrává potmě. Vy samozřejmě uvidíte, co se na jevišti děje, ale postavy příběhu nikoli. Hlavní hrdina si do bytu pozve snoubenku, jenže v domě vypadnou pojistky. Do toho se dostaví osoby očekávané i ty nejvíc neočekávané… Hrají Ladislav Špiner, Martina Sikorová, Pavel Novotný, Lída Vlášková, Josef Vrána, Petra Janečková a další.

 

Středa 14. 10. Od 19.00 hodin Městské divadlo uvádí inscenaci Čas katů (sk. R) v režii Petra Novotného s Jiřím Kalužným v hlavní roli kata Roche. Diváci uvidí historickou pouť plnou zvratů, napětí, komických i dojemných momentů. Hra je příběhem venkovského kata, který má být přeložen do jiného města, a tak se vydává pro pověřovací listiny do revoluční Paříže – píše se rok 1794. Velký svět kata ohromí a zcela pohltí. Ve dvou dnech je třikrát nevěrný své ženě. Je okraden, přijde o peníze i osobní doklady. Jediná cesta zpátky domů je letět balónem…

Čtvrtek 15. 10. Od 19.00 hodin se můžete v Městském divadle příjemně pobavit při komedii Nahá s houslemi (sk. K), kterou v Pardubicích pohostinsky režírovala Lída Engelová. Dramatik Noël Coward si střílel ze společenských předsudků a snobismu stejně úspěšně jako jeho slavní předchůdci Oscar Wilde a George Bernard Shaw. V Nahé s houslemi se stal jeho terčem nekritický obdiv k moderním malířským výtvorům, který jejich ceny vyšrouboval do závratné výše. V hlavní roli hraje Jan Hyhlík.

 

Pátek 16. 10. V 10.00 hodin v Městském divadle začíná veřejná generální zkouška inscenace Markéta Lazarová v režii Jiřího Seydlera.
Být, či nebýt? Tuto známou otázku pak uslyšíte od 19.00 hodin rovněž v Městském divadle, kde se odehraje Shakespearovo drama Hamlet (sk. E). Titulní roli v nejhranější hře na světě ztvární Josef Pejchal. Inscenace, která nepřináší příliš odpovědí, ale dává mnoho otázek, patří v repertoáru VČD k jednomu z jeho hlavních proudů, který představuje velká díla světové dramatiky. Režie Jiří Seydler.

 

Sobota 17. 10. Od 19.00 hodin se v Městském divadle uskuteční první premiéra inscenace Markéta Lazarová (sk. P1) v dramatizaci a režii Jiřího Seydlera. Po dvaceti letech se tak na pardubické jeviště vrátí jeden z nejsilnějších příběhů české klasiky o tom, že i uprostřed zla se rodí láska. Premiérové publikum čeká velké plátno i intimní příběh, lidství v plné krutosti i něze. V hlavních rolích hrají Petra Tenorová j. h. a Radek Žák.
Před premiérou se ve foyer koná vernisáž výstavy akademického malíře, grafika a ilustrátora Františka Zálabského.

 

Neděle 18. 10. V 19.00 hodin se po dvaceti letech na jeviště Městského divadla vrátí Vančurova Markéta Lazarová (sk. P2) v nové dramatizaci a režii Jiřího Seydlera s hostující Petrou Tenorovou v titulní roli. V hlubokém příběhu o tom, že i uprostřed zla se rodí láska dále hrají Radek Žák, Josef Vrána, Jiří Kalužný, Zdeněk Rumpík a další. Hlavními tématy nového zpracování Markéty Lazarové jsou střet mužského a ženského světa, láska, hrdost a svoboda.
Před druhou premiérou se ve Východočeském divadle koná Den otevřených dveří, prohlídky začínají ve 13.00, 14.00 a 15.00 hodin.

 

Pondělí 19. 10. Od  20.00 hodin v Městském divadle hostuje slovenský soubor Merlin s jedinečným představením Irská taneční show – Celtic Energy. Čeká vás taneční koktejl pro všechny smysly! Charakteristická irská hudba spojená s taneční virtuozitou, rafinovaná práce nohou, strhující rytmus a údernost irského stepu, to vše vytváří dokonalou taneční show. Uvádí agentura Kometa.
 



Autor: taita2 - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.