TZ: Kanárské malířství XX. století

Typ článku: Muzea a výstavy

Datum vložení: 12. 07. 2010

Výstava


Výstava
Kanárské malířství XX. století
30.6. – 29.8. 2010
Novoměstská radnice v Praze

 

Výstavu připravila Společnost pro podporu španělského umění a kulturní spolupráci SPAINART v rámci SEPTENIA, programu vlády Kanárských ostrovů ve spolupráci s Novoměstskou radnicí.

 

Záštitu výstavě poskytli Ministerstvo kultury České republiky, ministr kultury Slovenské republiky, velvyslanectví Španělského království v Praze, Bratislavě a Varšavě.

 

Kurátoři výstavy:
Fernando Castro Borrego, člen Nejvyšší rady Muzea Královny Sofie v Madridu
Prof. PhDr. Pavel Štěpánek, PhD., historik umění a hispanista
Koordinace: Marcela Tosal

 

Kolem padesáti děl nám představí průřez malířské tvorby posledních deseti dekád: surrealismus reprezentovaný univerzálním dílem Oscara Domíngueze; emblematika Jorge Oramase; abstraktní umění Césara Manriquea a Manola Millarese; nedávná tvorba velkých mistrů jakými jsou Pedro González a Félix Juan Bordes. Na výstavě je zastoupena také generace umělců narozených v 50. a 60. letech: Gonzalo González, Fernando Álamo, Juan José Gil, Paco Sánchez, Juan Gopar, Carlos Matallana, Carmen Cólogan, Santiago Palenzuela, Pipo Hernández Rivero a Cristina Gámez.

 

Rozsáhlý projekt výstavy si klade za cíl představit v České republice reprezentativní ukázku kanárských uměleckých směrů celého 20. století. Díky velkorysým zápůjčkám z nejvýznamnějších sbírkotvorných institucí na Kanárských ostrovech se kurátorům podařilo shromáždit výjimečný soubor, který bude v tomto rozsahu představen pouze v Praze a Bratislavě. Vzhledem k významu akce se NR pro výstavu rozhodla využít reprezentační prostory – Velký sál a radniční kapli, ve kterých se běžně výstavy nekonají.

 

Kanárské ostrovy jsou v rámci Španělska nejen samostatnou jednotkou geografickou, ale v mnohém ohledu i kulturní. Ve dvacátém století se Kanárské ostrovy staly místem, kde se velmi záhy prosazovala avantgarda, zejména malířská. Před občanskou válkou je navštívil (krátce po návštěvě Prahy) i předák surrealismu André Breton, aby zde zahájil mezinárodní výstavu surrealismu za účasti světově významných jmen, mezi nimi i Čecha Jindřicha Štyrského a domácího umělce Oscara Domíngueze. „Pařížský Španěl“ Domínguez pobýval a vystavoval po válce v Praze, Olomouci a v Bratislavě. Z kanárských ostrovů pocházel i jeden z čelných přestavitelů abstraktní informelní malby ve Španělsku, Manolo Millares, zakladatel skupiny El Paso.

 

Kanárské ostrovy prožívají jedno z nejlepších období, pokud jde o množství tvůrčích talentů. Velká hodnota umění se potkává v místě a čase ve stejné zemi, na ostrovech, jež byly vždy kolébkou talentovaných umělců, kteří dosáhli v různých etapách historie mezinárodního uznání.

 


Výstavní sály a termíny:
Galerie města Bratislavy, Slovensko - 22/04/2010 až 21/06/2010
Novoměstská radnice v Praze, ČR - 30/06/2010 až 22/08/2010

 


Spolupracující instituce:
SPAINART, Společnost na podporu španělského umění a kulturní spolupráci
SEPTENIO, Program Vlády Kanárskych ostrovů
Velvyslanectví Španělského království v Praze, v Bratislavě a ve Varšavě
Ministerstvo kultury České republiky
Institut Cervantes v Praze, ve Varšavě a v Krakově
Magistrát hlavního města Prahy
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
Galerie města Bratislavy
TEA - Tenerife umělecký prostor
CAAM - Atlantické centrum moderního umění
FCM - Nadace Cesara Manrique
Spolek architektů na Tenerife
Umělecká sbírka Padilla de Felipe
Canaria Travel
Roche
Etna iGuzzini
IMAZU

 

Zápůjčitelé:
COLECCIÓN TEA, TENERIFE ESPACIO DE LAS ARTES
COLECCIÓN CAAM, CENTRO ATLÁNTICO DE ARTE MODERNO. CABILDO DE GRAN CANARIA
COLECCÓN DEL GOBIERNO DE CANARIAS
COLECCIÓN FUNDACIÓN CÉSAR MANRIQUE
COLEGIO OFICIAL DE ARQUITECTOS DE CANARIAS
COLECCIÓN PADILLA DE FILIPE
Soukromé sbírky

 

Výstava bude otevřena do 29.8. 2010, denně od 10 do 18 hodin.
Vstupné: plné 90,- Kč, snížené 60,- Kč, skupinové 50,- Kč, rodinné 200,- Kč.



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.