TZ: Vrah ve mně (The Killer Inside Me)

Typ článku: Film a recenze

Datum vložení: 18. 07. 2010

Kontroverzní kriminálka


Kontroverzní kriminálka Vrah ve mně (The Killer Inside Me) režiséra Michaela Winterbottoma, natočená na motivy knihy Jima Thompsona z 50. let, vypráví příběh dvojího života šerifova zástupce Lou Forda z malého texaského města. Charismatický, skromný mladík má temnou stránku – nenávist vůči ženám. Tak postupně odhalujeme, že se jedná
o nebezpečného psychopatického sériového vraha. Ve filmu černějším než film noir se ukáže, že temné tajemství nemá pouze Lou...

Podle režiséra jde o napínavý příběh, jenž vybízí k zamyšlení nad formami lidského násilí. „Mnoho knih nebo filmů představuje násilí jako zábavu. Tady násilí šokuje. Chci odpudivé násilí ukázat odpudivě,“ říká. Vedle Caseyho Afflecka v hlavní roli se ve filmu objeví např. Kate Hudson nebo Jessica Alba.
Je zajímavé, že o zfilmování tohoto příběhu se zajímali mnozí režiséři a v plánech figurovala ta nejslavnější jména filmového nebe. Z nejrůznějších důvodů ale vždy z realizace sešlo. Poprvé se plánovalo natočení už v 50. letech, kdy měli hrát hlavní postavy Marlon Brando a Marilyn Monroe. Po smrti Marilyn byl ale projekt zrušen. V dalším plánovaném projektu v 80. letech měli hrát Tom Cruise, Brooke Shieldsová a Demi Mooreová. Ani ten se ale neuskutečnil. A do třetice měl zájem Quentin Tarantino, plánoval natáčení s Bradem Pittem, Umou Thurmanovou a Juliet Lewisovou. Projekt byl odložen po 11. září jako příliš brutální.
Tak nakonec došlo až na realizaci Michaela Winterbottoma. Na všech festivalech, kde se film objevil (Sundance Film festival i Berlínský festival), vzbudil velmi kontroverzní reakce.

Recenzent New York Times Stephen Dalton shrnul své dojmy: „I když Fordovými oběťmi jsou jak muži, tak i ženy, kontroverzní reakce vzbuzují především divoké a v dlouhých záběrech snímané útoky vůči ženám. Winterbottom ukazuje tyto scény v děsivých detailech, což mnozí považují za zbytečné a vyděračské. Když ale snímek srovnáme s filmy Tarantina nebo bratří Coenů, je to jen slabý čajíček. Nazval bych film působivým thrillerem, který některé diváky bude nudit pomalým tempem, některé odpudí brutalitou, ale filmoví nadšenci jej ocení jako inteligentní a poutavý snímek, který dokonale využívá prvky klasického filmu noir.“

Film byl představen na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.