TZ: Černošické novinky

Typ článku: Ostatní články

Datum vložení: 25. 07. 2010

Informace o nejnovějším dění v Černošicích.


Černošická Mariánská pouť se uskuteční 14. a 15. srpna

Zveme vás na letošní Mariánskou pouť, která se uskuteční ve dnech 14. až 15. srpna. Sejdeme se tradičně u černošického kostela. Budou pro vás připraveny pouťové atrakce, naši šermíři, pohádky pro děti, divadlo a mnoho dalších černošických i přespolních umělců, kteří se budou střídat na podiu vedle kostela. Nejen černošické výtvarníky a prodejce bych rád upozornil na možnost stánkového prodeje na řemeslném jarmarku. Bližší informace získáte na odboru kultury tel.: 251 641 116 a 602 200 817 nebo na emailu: pavel.blazenin@mestocernosice.cz.
 

Spirituál kvintet vystoupí v Černošicích

V neděli 19.9 se od 18.00 uskuteční v černošickém kostele koncert Spirituál Kvintet který v současné době hraje v obsazení Jiří Tichota 6 strunná kytara a umělecký vedoucí souboru. Jiří Cerha zpěv, perkuse. Zdenka Tichotová zpěv, perkuse. Irena Budweiserová zpěv, perkuse. Jiří Holoubek zpěv, 12 strunná kytara a Dušan Vančura zpěv, kontrabas. K této výtečné kapele není co dodat. Vstupenky v hodnotě 150 Kč. si můžete zajistit od 15. července v předprodeji v trafice na černošickém nádraží nebo za 180 Kč před koncertem v kostele.
 

 

Město Černošice s černošickou ZUŠ podpořilo provedení Brittenovy opery

V neděli 13.6. se Klub Kino rozeznělo tóny opery The Little Sweep v podání sedmi dětských a čtyř dospělých rolí, sboru, tvořeného statečně a nadšeně anglicky zpívajícím publikem za doprovodu komorního orchestru, díky bohatému partu bicích nástrojů s mnoha zajímavými efekty, v němž úlohu koncertního mistra skvěle podal Viktor Mazáček, člen České Filharmonie. Rád bych touto cestou poděkoval městu Černošice, které prostřednictvím finančního přispění a nevšední osobní obětavosti Pavla Blaženína při stěhování nástrojů a kulis přispělo vydatně k hladkému průběhu celé akce.

Nemenší dík patří černošické ZUŠ, která kromě finančního příspěvku prostřednictvím ředitelky Ludmily Plzákové a učitelky hudební nauky a houslí Jany Vavřínkové přispěla nezanedbatelným množstvím v publiku zpívajících dětí. Celou věc pro mě byla radost nastudovat a řídit sbor černošického publika byl přímo požitek. Černošice jsou prostě nejlepší a žije to tu! Jsem rád, že se dílo líbilo a že zde žije tolik lidí, schopných vnímat i krásu a zajímavost posluchačsky náročných skladeb a nebojí se zpívat z listu anglicky s orchestrem.
 

 

Vivat císař!

….bylo slyšet opět po roce u Berounky. To královská družina, mířící s říšskými korunovačními klenoty na hrad Karlštejn, dospěla až do Černošic. Král a císař Karel IV. za doprovodu své manželky Elišky Pomořanské se synem Václavem přijal pozvání černošického purkmistra Aleše Rádla, který s radostí průvod vznešených hostů chráněných císařskou gardou Alotrium ve svém městě přivítal a pozval je ke stolu i k malé kratochvíli. Panovníka vřele přivítal, předal mu klíč od města a poté přijal z rukou královny Elišky listinu stvrzující práva města Černošice. Duchovní písně dívčího černošického voicebandu Brécy zněly křehkostí středověku a lehké taneční kroky „Pramínků“ potěšily nejen oko královské družiny. K panovníkově družině se tentokrát připojil host až z dalekých končin. Nebyl jím nikdo jiný než král kyperský a jeruzalémský, který přijel na koni s nezvyklou elegancí. Rozpoznat, že vladařem není nikdo jiný než herec Václav Vydra nebylo těžké, neboť jeho láska ke koním je pověstná.
I dětem se jejich den vydařil.
Ještě předtím, než Karel IV. dorazil, patřil Park Berounka hlavně dětem. Ožil historický jarmark a za asistence šermířů skupiny Nevers děti vyzkoušely, jak se drží v ruce kord a jak těžká je mušketa. Kolik síly je naopak zapotřebí při hašení požáru děti zjistily, když jim hasiči dovolili „hasit“ řeku Berounku. To vše se letos odehrávalo za laskavé přízně sluníčka.

 

Putovali hudci z Njorku


Stává se nezřídka, že hudebník, jehož dráhu sledujeme delší dobu, prochází různými styly, až se s ním setkáme téměř v jiném žánru hudby. Olin Nejezchleba, jehož jméno a rockově naladěné cello připojíme bez váhání ke skupině Marsyas nebo Etc.. Vladimíra Mišíka, takovou poutí prochází. Nejedná se ovšem o změnu tak zásadního rázu. Jeho působení v cimbálové muzice za časů mladistvých někde v duši muzikanta uschovalo nadšení pro moravské lidové písně. K nim se velmi rád hlásil pokaždé, kdy k tomu měl prostor. V plné míře však propukla až nyní, kdy violloncello doplnila kytara Stanislava Barka a citera Michala Müllera, který má za sebou studium hry na tento jemný nástroj ve Vídni. Skupina Njorek není vlečena masivní záplavou skupin, které také hrají folklór. Vychází z touhy po návratu k etnickým kořenům, k lidové písni. Lyrika prokvetlá rockovými a bluesovými prvky v podání Njorku působí jímavě a zároveň nepostrádá vtip. Alespoň v černošickém Clubu Kino, při posledním vystoupení kapely, tomu tak bylo.
 



Autor: Eva - Autor z oblibeny.cz + tiskové zprávy pořadatelů.

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.